Chiar dacă nu este declarată oficial, între fermierii din sectorul vegetal există o concurenţă judeţeană demnă de luat în seamă. Pe lângă faptul că cei implicaţi vizează obţinerea de producţii mari, există o competiţie şi în ceea ce priveşte tehnologia utilizată, materialul semincer folosit şi nu în ultimul rând, soiurile utilizate la înfiinţarea culturilor. Producţia de cartofi din judeţ în cazul culturilor irigate este de aproape 30 de tone la hectar.
Potrivit unor statistici existente la nivelul Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală – DADR Satu Mare, în primăvara acestui an au fost înfiinţate culturi de cartofi timpurii pe 500 de ha şi de vară 1.500 ha, cărora li se adaugă şi 2.000 de hectare de cartofi de toamnă. În culturile irigate producţia este de aproximativ 30 de tone la hectar.
Din păcate la nivel de judeţ aceste suprafeţe sunt deosebit de puţine. Se estimează că maximum 10-15 la sută din suprafaţă este irigată.
Printre zonele în care se cultivă cartofi pe suprafeţe mai mari în judeţ am putea enumera comunele Pişcolt şi Lazuri. Opţiunea privind tehnologia utilizată aparţine fermierilor. Dan Negrea din Pişcolt ne-a spus că la cartofii de vară, folosind sistemul de irigaţii pe care-l deţine a obţinut producţie de 30 de tone la hectar. Inginerul Lengyel Ştefan, primarul comunei Lazuri ne-a spus că pe raza unităţii administrativ teritoriale pe care o conduce sunt peste 300 de hectare ocupate de cartofi.
Mai multe citiţi în ediţia tipărită de marţi, 8 iulie, disponibilă la chioşcurile de ziare sau în ediţia electronică (abonament pdf).
Fii primul care comentează