Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Producţia mondială de vinuri nobile în anul 2020 a fost sub media ultimilor 5 ani

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Condiţiile meteorologice neprietenoase, schimbările de temperatură, dar şi evoluţia noului virus Covid-19 au afectat producţia naţională de vinuri, dar şi cea mondială, fiind înregistrate scăderi considerabile.

Potrivit statisticilor întocmite pentru anul 2020, producţia de vinuri nobile româneşti a înregistrat o scădere de aproximativ 7%, comparativ cu anul 2019, totalizând 3,6 milioane de hectolitri.
La nivel mondial, experţii estimează producţii sub media ultimilor 5 ani.

Un maxim de producţie de 294 milioane de hectolitri a fost raportat în anul 2018. Confirmarea vine şi din partea Organizaţiei Internaţionale a Viei şi Vinului (OIV).

În contextul internaţional menţionat mai sus, România a înregistrat în anul 2020 o producţie de vinuri nobile de aproximativ 3,6 milioane de hectolitri, ceea ce înseamnă o scădere cu 7%, comparativ cu anul precedent, în vreme ce în contul Greciei se reţine o scădere de 2%, ceea ce în valori absolute înseamnă o producţie de aproximativ 2 milioane de litri. Cele două producţii date ca exemple, raportate la media ultimilor 5 ani, arată că în România, producţia de vinuri nobile a scăzut cu 12%, în vreme ce în Grecia, scăderea este de 17%.

Producţii mai mici şi la noi în judeţ

Producţii mai mici şi vinuri cu un conţinut mai scăzut de alcool s-au obţinut şi la nivelul judeţului nostru, comparativ cu anul precedent. Grindina din primăvara anului 2020, dar şi alte fenomene meteorologice au diminuat producţia în procente diferite în funcţie de zonă şi de soi. Scăderile de producţie au fost în anumite podgorii de 5-10%, comparativ cu anul 2019, iar în altele, la unele soiuri a fost producţie şi mai mult diminuată. Pe fondul vremii neprielnice în toamna anului 2020 pentru vie, conţinutul de zaharuri a fost mai redus, comparativ cu anul precedent, oscilând între 180 şi 220 de grame/litru. Astfel a scăzut tăria alcoolică, faţă de anul precedent.

La nivel global se menţionează că producţia anului 2020 a rămas sub media ultimilor cinci ani.

Producţii scăzute s-au raportat către OIV din America de Sud, dar şi din Uniunea Europeană. Producţia mondială de vin este cuprinsă între 253,9 şi 262,2 milioane de hectolitri, se vorbeşte despre o medie de 258 milioane de hectolitri.

Reprezentanţii OIV susţin că, anul 2020 a fost al doilea an consecutiv în care au fost înregistrate la nivel mondial scăderi ale producţiei de vinuri nobile.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

IFPLUS JUDEȚUL TIMIȘ

Descinderi masive pentru destructurarea unei rețele de traficanți de droguri

Miercuri, 1 noiembrie 2023, forțele de poliție din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Timișoara și procurorii Serviciului Teritorial Timișoara al D.I.I.C.O.T. au pus în aplicare un impresionant număr de 15 percheziții domiciliare în județul Timiș.

This content is for IZ Plus Lunar, IZ Digital+Print, IZ Duminica si IZ Plus 1 An, IZ Plus si Ziarul Digital 1 An, IZ+ si IZ PDF Lunar, IZ+ si IZ PDF 1 An, IZ+ si IZ PDF 3 luni, IZ+ si Tiparit si PDF Lunar, IZ+ si Tiparit si PDF 1 An, IZ+ si Tiparit si PDF 3 Luni, IZ+ si PDF <35 1 Luna, IZ+ <35, IZ PLUS ANUAL, and IZ PLUS 3 LUNI members only.
Log In Join Now