Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Profesori şi elevi de la Şcoala Lucian Blaga, la parteneri din Germania

Cu porumbelul
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

In atlier
In atlier

În perioada 8-12 aprilie 2013, o delegaţie de la Şcoala Gimnazială „Lucian Blaga” a participat la cea de-a doua întâlnire din cadrul proiectului de parteneriat şcolar multilateral Comenius “Take nothing but photos, leave nothig but footprints, kill nothing but time” (Nu lua nimic decât fotografiile, lasă doar urme, nu omorî nimic decât timpul).

Delegaţia a fost compusă din cadrele didactice Sorana Bojuc-Teodorescu, Rodica Corondan şi Camelia Dumitru, alături de elevii Iris Roatiş, Alice Nemeş-Caramaliu, Adina Ardelean şi Bachir Banjak.

Aceasta a avut loc în localitatea Radeberg – Germania, gazde fiind cadrele didactice şi elevii de la Şcoala Secundară “Johan Heinrich Pestalozzi”. Cu acest prilej, echipa din Satu Mare s-a întâlnit cu partenerii din Germania, Italia, Turcia, Polonia, Bulgaria şi Spania. Proiectul este realizat cu sprijinul financiar al Comisiei Europene în cadrul Programului Sectorial Comenius – Învăţare pe tot parcursul vieţii.

 

Educaţie ecologică şi integrare europeană

Alături de parteneri
Alături de parteneri

 

Pe parcursul unei săptămâni, cât a durat vizita în Germania, elevii şi cadrele didactice din ţările participante au desfăşurat activităţi ce au vizat educaţia ecologică şi integrarea europeană. Cu toţii au avut prilejul să cunoască sistemul de învăţământ din Germania, preocuparea şcolii gazdă pentru educaţia de calitate şi pentru integrarea pregătirii profesionale a elevilor, în conformitate cu cerinţele actuale ale economiei mondiale.

Festivitatea de deschidere a fost organizată la Primăria oraşului Radeberg, gazda invitaţilor fiind Gerhard Lemm – primarul oraşului. Aici elevii şi cadrele didactice de la Şcoala “Johan Heinrich Pestalozzi” au adresat salutul de bun venit participanţilor, după care au susţinut un program artistic.

Cu porumbelul
Cu porumbelul

La finalul ceremoniei de la primărie, Magdalena Kulawiak-Francuz, coordonatoarea proiectului Comenius, a înmânat delegaţiei României “porumbelul de aur” primit la reuniunea din Polonia din partea delegaţiei germane. Acest porumbel este un simbol şi o garanţie a drepturilor omului în lume. Pentru a 60-a aniversare a Declaraţiei ONU a Drepturilor Omului, în 10 decembrie 2008, artistul german Richard Hillinger a sculptat treizeci de porumbei din aur, de mărime naturală. Fiecare dintre aceşti porumbei poartă o ramură de măslin şi reprezintă câte unul dintre cele 30 de articole ale Declaraţiei Drepturilor Omului. Aceştia zboară de atunci prin întreaga lume, de la persoană la persoană, sau de la instituţie la instituţie simbolizând modul exemplar al acestora de a promova, respecta şi consolida drepturile omului în lume, înţelegerea interculturală şi comunicarea între oamenii aparţinând diferitelor popoare. Campania de promovare a drepturilor omului a fost lansată de Richard Hillinger în colaborare cu fostul preşedinte germna Roman Herzog, alăturându-li-se alte nume celebre, ca de exemplu: V. Havel, M. Gorbaciov, G. Horn, Dalai Lama, ei gzduind pentru un timp câte un porumbel. Delegaţia din Germania a explicat în Polonia că porumbelul aflat în posesia lor, are oportunităţi deosebite de a trece de la o şcoală la alta în cadrul acestui proiect, având menirea de a spori calitatea de cetăţeni ai lumii a elevilor, dispuşi să înţeleagă şi să comunice în interesul păcii şi cooperării. Şcolile care se angajează să găzduiască unul dintre aceşti porumbei, trebuie să promoveze intens drepturile omului, drepturile copilului şi să deruleze în mod continuu proiecte care promovează înţelegerea interculturală sub motto-ul “Deschidere, inovaţie, inspiraţie”.

 

Despre floră şi faună

 

În cadrul poiectului Comenius, elevii din Satu Mare au prezentat la această întâlnire un material informativ realizat sub îndrumarea profesoarei Aurica Matei privind ecosistemul – flora şi fauna care populează râurile din România, dar şi un experiment privind influenţa polurii asupra plantelor. Experimentul a durat trei luni şi a fost realizat de elevii din clasele: a III-a A (coordonaţi de profesoara Rodica Corondan), a V-a B (coordonaţi de profesoarele Camelia Dumitru şi Sorana Bojuc-Teodorescu) şi a VII-a A (coordonaţi de profesoarele Maria Gozar şi Aurica Matei). În cadrul întâlnirii din Germania, fiecare echipă a prezentat concluziile experimentelor ştiinţifice derulate de propriii elevi, acestea constituind un stimul pentru formarea unui comportament ecologic prietenos cu mediul şi pentru asumarea de către elevi a responsabilităţii privind protejarea naturii.

 

Vizite la companii

 

Gazdele au organizat vizite la companii şi la staţia de epurare, unde au fost prezentate metode de producţie care protejează mediul înconjurător. Totodată elevii şi cadrele didactice au participat la ateliere de lucru, cea mai interesantă activitate fiind cea derulată cu asistenţă specializată şi un eco-mobil (laborator mobil). În cadrul acestui atelier de lucru, elevii şi cadrele didactice, împărţiţi în echipe mixte au avut misiunea de a analiza apa recoltată tot de ei din râu – viteză de curgere, temperatură etc, apoi de a recunoaşte pe baza unor planşe şi în urma comparării cu imaginile vizionate la microscop a unor insecte şi larve recoltate din aceeaşi apă, după care s-au combinat cu substanţe chimice, pentru ca la final toate datele rezultate de la cele patru echipe să fie comparate şi prezentate concluziile.

 

Activităţi planificate

 

Un alt moment important al programului a fost cel dedicat planificării viitoarelor activităţi şi sarcini de lucru, a viitoarelor conferinţe online. A fost de asemenea prezentat numărul revistei dedicate vizitei din Polonia şi s-a discutat structura numărului dedicat vizitei din Germania. În cadrul aceleiaşi reuniuni de lucru s-au stabilit sarcinile prevăzute în programul proiectului pentru vizita din România, având în vedere că următoarea vizită din cadrul proiectului va avea loc între 3-8 iunie 2013 la Şcoala Gimnazială “Lucian Blaga” din Satu Mare.

Informaţiile de mai sus ne-au fost comunicate de profesoara Camelia Dumitru.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns