Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

ANALIZA REZULTATELOR FINANCIARE

Profitul Hidroelectrica în scădere

Profitul Hidroelectrica în scădere
Hidroelectrica este principalul producător de energie verde din România și furnizorul principal de servicii tehnologice esențiale pentru Sistemul Energetic Național, având un rol vital în asigurarea securității naționale.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Acasa
Asculta acest articol

 

 

Un raport publicat marți pe Bursa de Valori București (BVB) arată că profitul Hidroelectrica în primele trei luni ale acestui an a scăzut față de aceeași perioadă a anului trecut. De asemenea, rezultatul pe acțiune este mai mic decât cel înregistrat în aceeași perioadă din 2023.

 

În primele trei luni ale acestui an, Grupul Hidroelectrica a raportat un profit net de 1,326 miliarde de lei, în scădere cu 23% față de aceeași perioadă din 2023, când profitul a fost de 1,723 miliarde de lei, conform Raportului trimestrial I 2024, publicat marți pe Bursa de Valori București.

 

 

Veniturile au înregistrat o scădere de 22% comparativ cu perioada similară din 2023, situându-se acum la 2,536 miliarde lei, față de 3,272 miliarde lei. Rezultatul pe acțiune a scăzut cu 23%, de la 3,84 lei/acțiune la 2,95 lei/acțiune.

 

 

Rata de operare, de 59%, a înregistrat o scădere de 2% față de aceeași perioadă a anului trecut, iar marja netă, de 52%, a scăzut cu 1%.

 

 

„Grupul Hidroelectrica înregistrează rezultate operaționale și financiare în scădere pentru primele trei luni ale anului 2024, față de aceeași perioadă a anului 2023, în linie cu previziunile bugetare. Marja operațională și marja netă ale Grupului au fost diminuate cu 2%, respectiv 1%, în principal ca urmare a diminuării prețurilor de vânzare a energiei electrice (atât pe plan local, cât și în piața interconectată europeană) și a cantității de energie electrică vândută. Rezultatele obținute în T1 2024 reflectă așteptările stabilite în bugetul aprobat pentru 2024,” se arată în document.

 

 

Producția de energie electrică a înregistrat o descreștere comparativ cu perioada similară din anul anterior, afectând performanțele Hidroelectrica în primele trei luni ale anului 2024. Scăderea producției a fost determinată atât de reducerea prețurilor de vânzare a energiei electrice, cât și de scăderea cantității de energie electrică vândută, ceea ce a condus la o diminuare a veniturilor din vânzarea de energie.

 

Producția netă de energie produsă și vândută a scăzut cu 3% în primul trimestru al anului 2024 comparativ cu aceeași perioadă din anul precedent, ajungând la 4.475 GWh. Această reducere a fost influențată în principal de condițiile hidrologice din luna martie 2024. Debitul mediu al Dunării în această perioadă a fost de 6.054 mc/s, în scădere cu aproximativ 15% față de aceeași perioadă din 2023.

 

Veniturile din tranzacțiile înregistrate în perioada ianuarie-martie 2024 au fost influențate de scăderea prețurilor la energie și de reducerea cererii lunare a furnizorilor înscriși la mecanismul de achiziție unic (MACEE). Prețul de achiziție de 450 lei/MWh a devenit mai ridicat decât prețul de pe PZU, ceea ce a dus la o scădere a veniturilor din perioada ianuarie-martie 2024 cu 30% față de aceeași perioadă din 2023.

 

Veniturile din furnizarea de energie electrică au scăzut cu 24%, ajungând la 622 milioane lei în primele trei luni ale anului 2024, comparativ cu 822 milioane lei în aceeași perioadă din 2023. Această reducere este rezultatul scăderii prețului de vânzare a energiei electrice și diminuării volumelor furnizate.

 

Costurile de transfer pentru furnizarea energiei electrice au crescut cu 14%, ajungând la 380 milioane lei în primele trei luni ale anului 2024, față de 333 milioane lei în aceeași perioadă a anului trecut. Creșterea acestor costuri se explică prin majorarea tarifelor reglementate, începută în aprilie 2023 și continuată până în ianuarie 2024.

 

Veniturile suplimentare provenite din contractele cu clienții au scăzut cu 55%, ajungând la 61 milioane lei în primele trei luni ale anului 2024, față de 122 milioane lei în aceeași perioadă din 2023.

 

Hidroelectrica este principalul producător de energie verde din România și furnizorul principal de servicii tehnologice esențiale pentru Sistemul Energetic Național, având un rol vital în asigurarea securității naționale.

 

CITEȘTE ȘI: Scade prețul energiei electrice la Hidroelectrica

Ciornă automată

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with