Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Programul de guvernare al PSD

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Criticat de nenumărate ori pe această temă, PSD a anunţat că în comisiile de specialitate ale partidului este în curs de elaborare un program de guvernare şi o structură a unui viitor guvern social-democrat. Acesta din urmă a avut parte de o prezentare sumară, oferind publicului doar o schemă a unui posibil executiv, utilizabilă în cazul când partidul ar accede la guvernare.
Aşa cum este alcătuită, ea vine în întâmpinarea ideilor de simplificare a executivului, renunţarea la o structură birocratică prea stufoasă în schimbul unei concentrări a actului de guvernare. Se pune doar următoarea problemă în cazul acesta: cine ar putea dintre liderii social-democraţi să conducă un astfel de guvern.
Avem motive să credem că schema respectivului executiv a fost elaborată de Adrian Năstase şi că acesta a gândit un guvern conform experienţelor sale anterioare. Preşedintele PSD, Victor Ponta preia din mers o structură în faza de proiect şi o propune electoratului şi politicienilor din partidele parlamentare. În cazul acesta, cel mai nimerit prim-ministru al proiectatului guvern ar fi chiar Adrian Năstase, care, vrem nu vrem, este la ora aceasta cel mai proeminent şi cel mai experimentat politician social-democrat, indiferent de avatarurile la care a fost expus în ultimii ani.
În privinţa programului de guvernare, ni se oferă deocamdată câteva principii şi un proiect al politicii de impozitare. Credem, de ce nu, că se lucrează temeinic în comisii la cele de mai sus şi îl credem pe cuvânt pe Victor Ponta atunci când afirmă că textul are la această oră şase sute de pagini.
Dar ceea ce va fi făcut public la proximul congres al grupării social-democrate, care se va desfăşura la mijlcoul lunii octombrie, este pentru ochii şi urechile publicului larg. Va fi, cu alte cuvinte, doar un program electoral. Nu putem gândi altfel, de vreme ce este prezentat ca fiind cel mai spectaculos punct, gradul de impozitare a averilor.
Principiul în baza căruia a fost creat acesta este, desigur, unul social-democrat. Dreptatea social-democrată nu este întotdeauna conformă cu realitatea economică. Recent a fost dat publicităţii un calcul al unui economist din care reiese că acest tip de impozitare  ar crea o uriaşă gaură la buget, chiar dacă ar face fericiţi nenumăraţi oameni cu venituri mai mici.
De asemenea, acest principiu purtând o aură de generozitate pentru că este în favoarea celor cu venituri modeste, nu este întodeauna aplicat de politicienii social-democraţi. Recent parlamentarii PSD au refuzat să voteze o iniţiativă legislativă a UNPR referitoare la taxa de solidaritate în procedură de urgenţă, ce însemna taxarea averilor mari în beneficiul bugetului de pensii. Am asistat cu stupoare la intervenţiile unor parlamentari PSD, pledând împotriva taxării averilor mari. Faptul este suficient ca să creeze îndoieli asupra sincerităţii proiectului de impozitare usturătoare a celor bogaţi.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Sigla Informatia Zilei

Intai femeile si copiii!

Asculta acest articol Suntem inclinati sa credem ca reducerea concediului de maternitate se va rezolva la fel ca taierea pensiilor.