Cea de-a treia ediție a Festivalului CineLatino aduce la Zalău, în perioada 18-20 iulie, o serie de proiecții gratuite de filme românești și latino-americane, capul de afiș fiind reprezentat de filmul “Usturoi”, realizat în mare parte în județul Sălaj, cu o distribuție preponderent locală.
“Tenaris CineLatino este un eveniment prin care TenarisSilcotub (producător local de țevi fără sudură n.r.) înlesnește accesul la cultura latino-americană și creează un spațiu de dialog între oameni din culturi diferite, printr-un eveniment dedicat întregii comunități. Proiecțiile vor avea loc în două locații deosebite, ce vor îmbogăți experiența culturală a spectatorilor: noul amfiteatru din Parcul Central și sala de spectacole a Clădirii Transilvania”, se arată într-un comunicat de presă al organizatorilor.
Festivalul debutează marți, 22 iulie, la ora 21:30, cu proiecția unui film realizat în mare parte în județul Sălaj, cu o distribuție preponderent locală — “Usturoi” — o comedie savuroasă, povestea a doi copii, buni prieteni, care se hotărăsc să fugă la Hollywood ca să devină actori și să strângă bani pentru a-l ajuta pe fratele unuia dintre ei să o ia de nevastă pe fata pe care o iubește. Echipa filmului, în frunte cu producătorul Radu Băzăvan și actorii care au luat parte la realizarea filmului, vor fi prezenți la proiecție și vor răspunde întrebărilor publicului.
În programul CineLatino mai sunt incluse filme precum comedia românească “Love Building”, în care 14 cupluri aflate în impas încearcă să își redescopere dragostea cu ajutorul unor terapeuți care au la rândul lor probleme, dar și “Rocker”, despre sacrificiile pe care un tată este capabil să le facă pentru fiul său.
Dintre filmele latino-americane din program se remarcă “Ploaie de vacanță” — un film care vorbește despre acel moment în viață în care iubirea dintre părinți și copii încetează să mai fie simplă și devine complexă și pradă neînțelegerilor, dar și filmul răsplătit cu marele premiul al festivalului San Sebastian — “Freză nasoală”, un film în care comicul și tragicul se împletesc în povestea unui băiat care își dorește mai mult decât orice ca mama lui să îl iubească cu adevărat.
Prima ediție a Tenaris CineLatino a avut loc în 2012 în Călărași și în Zalău, iar din 2013 festivalul a inclus și Câmpina. Anul trecut, peste 3.300 de oameni au asistat la proiecțiile de film din cele trei orașe.
Festivalul Tenaris CineLatino este organizat de compania TenarisSilcotub, TIFF, Asociația pentru Promovarea Filmului Românesc (AFPR) și Fundacion PROA, în parteneriat cu Primăria Municipiului Zalău.
Fii primul care comentează