Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

PROMOVĂM PRODUCĂTORII LOCALI: Sătmărencele se pregătesc pentru iarnă

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Acasa
Asculta acest articol
Gospodinele pot cumpăra legume şi fructe la preţ redus, în această perioadă, dacă este vorba despre cantităţi mai mari
Gospodinele pot cumpăra legume şi fructe la preţ redus, în această perioadă, dacă este vorba despre cantităţi mai mari

Gospodinele din municipiul Satu Mare sunt în toiul pregătirilor pentru iarnă, astfel că au luat cu asalt tarabele din Piaţa de Alimente Numărul 1 din municipiul Satu Mare. Cele mai căutate sunt legumele, dar şi fructele de sezon care, la cantităţi mai mari, au preţuri mult mai avantajoase.

Sătmărencele dornice de a pune la borcane murături, gemuri sau zacuscă au căutat, în special, roşiile, castraveţii, vinetele, gogoşarii, ardeii capia, varza, prunele pentru magiun, dar şi alte sortimente de fructe. Din fericire, au şi avut de unde să aleagă, pentru că tarabele din Piaţa Mare încă mai oferă o sumedenie de produse ale producătorilor locali.
Şi dacă febra compoturilor, gemurilor, murăturilor de tot felul şi magiunurilor a cuprins toate gospodinele, acestea au şi avut de unde să se aprovizioneze. Unul dintre producătorii “cu tradiţie”, care vin de zeci de ani să îşi valorifice marfa este şi Tiberiu Şipoş. Acesta cultivă o suprafaţă de 60 de ari, pe strada Odobescu, din municipiul Satu Mare. Are spre vânzare diferite soiuri de roşii, ardei capia şi gogoşari, castraveţi, mărar verde, fasole, dar şi alte bunătăţi, pe care le aduce la tarabă la momentul potrivit culegerii.
Tiberiu Şipoş are unele dintre cele mai gustoase roşii din Piaţa Mare
Tiberiu Şipoş are unele dintre cele mai gustoase roşii din Piaţa Mare

“În cartea funciară am 25,5 ari, dar folosesc şi pământul vecinului. Am şi 20 de ari de fasole, dar roşiile mele nu prea se găsesc pe piaţa din România, pentru că este un soi bulgăresc. Din anul 1996 cultiv roşiile astea şi eu le asigur înmulţirea, de la an la an. Aleg tufa care este cea mai sănătoasă, şi încărcată în verde. E semn că şi producţia va fi sănătoasă. Din anul 1996 deja am ochiul format şi ştiu cum să aleg sămânţa pentru anul viitor. De atunci, din acel an, în fiecare zi cu recoltă de roşii vin la piaţă, aici, pentru a le vinde. Începând din mijlocul lui iulie, sau din data de 10 a lunii, depinde şi de vreme, cât este de caldă, dar cam pe atunci încep să vin la tarabă cu roşiile bulgăreşti. Şi aşa o ţin, până când apare bruma”, ne-a mărturisit Tiberiu Şipoş.

Acesta a mai precizat că se ocupă de producţie împreună cu soţia, care este un sprijin important pentru el, în ceea ce priveşte mica afacere înfiinţată. A declarat că agricultura este profitabilă, cel puţin pentru familia sa, dar că este vorba despre multă muncă obositoare.
Are cinci fântâni forate şi un sistem, cu ajutorul cărora reuşeşte să ude producţia, fără a depune un efort considerabil în acest sens. Din păcate, partea de săpat şi valorificare a mărfii presupune munca titanică, fiind vorba, în cele mai multe zile, de trezit cu noaptea-n cap sau chiar nopţi nedormite.
Cele mai gustoase piersici, pere şi prune se găsesc la un producător local din Viile Satu Mare
Bojan Sandor este căutat aproape în fiecare zi de către clienţii care au gustat cel puţin o dată din fructele sale
Tiberiu Şipoş are unele dintre cele mai gustoase roşii din Piaţa Mare

Bojan Sandor este din Viile Satu Mare şi vine în Piaţa Mare zilnic, cu diferite soiuri de piersici, prune, pere, având o livadă mare, de 1 hectar şi 60 de arii, pe care s-au plantat diferite culturi. Obţine anual două tone de prune, soi Stanley, despre care spune că au început să se coacă recent. Piersicile pe care le expune la tarabe sunt dintre cele mai arătoase din piaţa, şi este vorba despre soiuri precum Redheaven, Cresthaven şi Dixired, care sunt cele mai vândute. Acestea se vând foarte bine la preţul de 10 – 12 lei, ne mai spune producătorul.

 

“De 25 de ani altoiesc pomii fructiferi. Vând în Piaţa Mare de 10 ani, aproape. Acela-i baiul că oamenii merg mai încolo unde nu găsesc fructe româneşti. Le preferă pe cele mai mari, cele mai arătoase, mai frumoase şi efectiv noi ne străduim să aducem cea mai bună marfă la piaţă cam degeaba. Aducem ce avem mai mare, mai frumos, dar parcă e în zadar. Uneori, clienţii fac un rond prin piaţă, scanează preţurile, şi tot aici se întorc, pentru că ştiu că este marfa bună. Contează, totuşi, şi calitatea, mai ales pentru clienţii vechi, care vin la mine la tarabă de ani de zile. Cei care gustă pentru prima dată, se întorc întotdeauna. Asta înseamnă să ştii cum să dai gust bun piersicilor şi fructelor, în general.
Am clienţi care vin în fiecare zi după piersici, căci ştiu că sunt cele mai bune din piaţă. Sunt care vin zilnic şi după prune. Îngrăşământ eu nu am pus pe pomii fructiferi. Numai gunoi de grajd. Exclus aşa ceva. Numai gunoi de vacă. Am şi animale şi mă ajut dintr-o parte în alta.”, a mai menţionat Bojan Alexandru. Acesta nu e singurul membru al familiei implicat în mica afacere de la Viile Satu Mare. Producătorul ne-a mărturisit faptul că şi soţia este foarte implicată, dar şi cei doi copii, munca fiind foarte bine împărţită, altfel nu ar reuşi să gestioneze atât de bine procesele de producţie şi vânzare a mărfii.
Adevărul este că, gustând din fructele expuse la taraba dumnealui, garantat fiecare sătmărean se va întoarce, cu mult drag, pentru o nouă sacoşă plină cu fructe.
Ciornă automată

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns