Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Propunere pentru pedepsirea liderilor care timorează ziariști

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Europarlamentarul PSD Cătălin Ivan a cerut miercuri, printr-o scrisoare adresată Comisiei Europene, să se ia atitudine împotriva mesajelor și gesturilor agresive față de ziariști ale unor lideri europeni, oferindu-i drept exemplu pe Traian Băsescu și Silvio Berlusconi.
Cătălin Ivan, membru al Comisiei Parlamentului European pentru cultură și educație, a  făcut referire, în scrisoarea sa, la comportamentul repetat al președintelui român Traian Băsescu, precum și la acțiuni ale premierului italian Silvio Berlusconi, considerând că aceste comportamente transmit un mesaj greșit europenilor, care văd în reprezentanții lor inclusiv modele morale.
Jurnaliștii se simt intimidați de “lipsa de protecție împotriva acestui gen de abuz” și se tem de eventualele riscuri suplimentare la care se expun, se arată în scrisoarea  adresată comisarilor europeni Margot Wallstrom și Jacques Barrot, document care citează apelativul de “ticăloși” folosit recent de Băsescu la adresa unor critici din presă, precum și încercările de timorare a presei la care a recurs Berlusconi.
“Acesta este doar ultimul episod dintr-o serie lungă de comportamente similare, ca de exemplu în mai 2007, când el a sustras telefonul mobil al unei jurnaliste care îl intervieva, numind-o «țigancă împuțită», cu o altă ocazie, pentru că nu cunoștea răspunsul la întrebarea ce îi fusese pusă, a invitat o jurnalistă la el in birou pentru a-i arăta «cum se face»”, este detaliat comportamentul președintelui Băsescu în scrisoare. Ivan subliniază că “atitudinile de acest fel sunt inacceptabile pentru un lider, care ar trebui să reprezinte un exemplu moral și de integritate pentru cetățenii români, dar și pentru cei europeni, prin statutul său de lider european”.
“După spusele și temerile exprimate de mai mulți jurnaliști, ei se simt intimidați de lipsa de protecție în fața unor asemenea abuzuri și amenințați de absența oricărei acțiuni judiciare împotriva agresiunilor verbale ale președintelui. În aceste condiții, ei se întreabă la ce alte riscuri se mai pot expune”, punctează el.
Ivan consideră că executivul comunitar “ar trebui să condamne asemenea atitudini, de fiecare dată când libertatea presei este afectată, și să avertizeze liderii politici să se abțină de la asemenea abuzuri”.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns