Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Propunerile inspectorilor, directorilor de școli și profesorilor pentru modernizarea programului Laptele Școlar

Propunerile inspectorilor, directorilor de școli și profesorilor pentru modernizarea programului Laptele Școlar
Implementat încă din 2002, programul “Laptele Școlar” a fost un reper important în alimentația zilnică a elevilor din România, scopul său fiind promovarea unei alimentații sănătoase în rândul acestora.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

După aproape două decenii de funcționare, vocile din sistemul educațional cer acum o revizuire și o modernizare a acestui program, pentru a-l face mai eficient și mai adaptat nevoilor actuale ale școlilor și elevilor. Ajutorul financiar din partea Uniunii Europene, repartizat României pentru anul şcolar 2024-2025, pentru distribuţia laptelui natural de consum şi/sau a produselor lactate fără adaos de lapte praf este de 9.607.881,50 euro ( 47.804.975 lei).

 

 

Programul pentru școli (cunoscut și sub numele de Lapte și corn) a fost inițiat ca program național în 2002, iar din 2007 a devenit program european. Programul pentru școli a fost extins, în 2023, cu încă 6 ani — pentru perioada 2023-2029. Pe lângă distribuția laptelui și a produselor lactate către copii, programul prevede si măsuri educative, prin promovarea unor comportamente de consum sănătos când vine vorba de alimente. De asemenea, este și un sprijin pentru producătorii și procesatorii de lapte din România. Astfel, Programul pentru școli a devenit unul dintre cele mai cunoscute programe implementate la nivel național.

 

 

În 2023, au fost modificate unele dintre condițiile de organizare a programului, prin introducerea unor noi criterii de atribuire a contractelor. De asemenea, a crescut numărul de zile de distribuție pentru lapte și produse lactate de la 3 la 5 zile/săptămână pentru fiecare preșcolar și elev din ciclurile primar și gimnazial. Recent, mai multe modificări au fost propuse de Ministerul Agriculturii în hotărârea de guvern care organizează programul.

 

 

Recent, două dezbateri regionale organizate de Edupedu.ro, cu susținerea APRIL, în parteneriat cu Portant Public Affairs și inspectoratele școlare, au avut loc în diferite regiuni ale țării. Prima dintre acestea s-a desfășurat la Iași, unde concluziile mesei rotunde subliniază nevoia urgentă de adaptare.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns