Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

PROTESTUL CIOBANILOR

Protestul ciobanilor la Guvern: “Nu plecăm până nu discutăm cu premierul Ciolacu!

Protestul ciobanilor la Guvern: “Nu plecăm până nu discutăm cu premierul Ciolacu!
Ciobanii protestează în fața Guvernului, cerând stabilirea unui preț minim garantat pentru carnea de oaie și reluarea exporturilor, amenințând că nu vor pleca până nu discută direct cu premierul Marcel Ciolacu și obțin garanții clare.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

 

Astăzi, 23 septembrie, circa 500 de ciobani s-au adunat în Piața Victoriei, protestând vehement în fața Guvernului. Aceștia cer intervenția directă a premierului Marcel Ciolacu, refuzând să părăsească străzile până nu primesc răspunsuri concrete. Cu toate că o delegație a fost primită de un consilier al premierului, crescătorii insistă să discute personal cu Ciolacu.

 

 

Protestul, organizat de crescătorii de ovine, atrage atenția asupra problemelor grave cauzate de Pesta Micilor Rumegătoare (PMR). Cea mai urgentă cerere este stabilirea unui preț minim garantat de 20 de lei plus TVA pentru kilogramul de carne de oaie în viu. Această măsură este esențială pentru a proteja fermierii de pierderi financiare masive, având în vedere că prețul actual de vânzare nu acoperă nici măcar costurile de achiziție.

 

 

Radu Bumbea, organizatorul protestului, a subliniat că manifestarea nu este sprijinită de nicio asociație de profil, criticând aspru organizațiile care ar trebui să reprezinte interesele crescătorilor. El a acuzat aceste asociații de inacțiune și de lipsă de sprijin pentru fermierii afectați, menționând că mulți ciobani au fost amenințați cu controale de către asociații și medici veterinari.

 

 

Protestatarii nu se limitează doar la problema prețului. Ei cer, de asemenea, reluarea exporturilor de ovine, blocate efectiv de lipsa de încredere în garanțiile oferite de autoritățile sanitare. Fermierii acuză că boala nu a cauzat de fapt moartea animalelor, dar autoritățile au sacrificat preventiv mii de capete. De asemenea, ei cer ca, în cazurile de suspiciune, animalele să fie carantinate, nu sacrificate, pentru a proteja munca de o viață a crescătorilor.

 

 

Protestul este departe de a se încheia. Ciobanii avertizează că numărul lor va crește în următoarele zile, estimând că se vor strânge până la 3.000 de persoane în fața Guvernului. Mesajul lor este clar: nu vor renunța până nu vor obține garanții clare din partea autorităților.

 

 

Protestul ciobanilor reflectă o nemulțumire profundă și o disperare alimentată de pierderile suferite și de lipsa de soluții eficiente din partea autorităților. Într-o țară cu o tradiție pastorală atât de puternică, ignorarea vocilor crescătorilor poate avea consecințe grave, nu doar pentru fermieri, ci și pentru economia agricolă în ansamblu.

 

 

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns