
Președintele PSD Marcel Ciolacu a primit „un mandat larg” de negociere cu partidele proeuropene, pentru formarea unei coaliții de guvernare, a spus purtătorul de cuvânt al partidului, Lucian Romașcanu. Socialdemocrații vor însă funcția de premier și pun încă cinci condiții pentru a intra la guvernare. „Domnului Marcel Ciolacu i s-a votat acest mandat larg de negociere cu absolut toate forțele proeuropene și democratice din Parlament. Sigur că mandatul include și solicitarea prezenței la guvernare, având în vedere scorul obținut de PSD și obținerea poziției de prim-ministru. Vom negocia cu absolut toată lumea și o să vedem care va fi rezultatul”, a spus Romașcanu luni după masa, după ședința conducerii PSD. Întrebat dacă PSD ia în calcul un candidat comun la prezidențiale, Romașcanu a spus: „Acest lucru intră într-un mandat larg de negociere al domnului Ciolacu, dar dacă vreți opinia colegilor, este prematur să discutăm”.
„Sigur că, de obicei, poziția de prim-ministru a Partidului Social Democrat este ocupată de președintele PSD, dar deocamdată discutăm poziții, discutăm principii și mai puțin despre oamenii în acest demnități. PSD va cere poziția de prim-ministru și prezența la guvernare cu mandatul domnului Ciolacu, incluzând cinci principii fundamentale pe care va trebui să le accepte o eventuală coaliție din care Partidul Social Democrat face parte”, a declarat Romașcanu. Este vorba despre „menținerea ritmului investițiilor la peste 100 de miliarde de lei anual, creșterea puterii de cumpărare prin continuarea reducerii inflației și reducerea impozitării pe muncă, inclusiv plafonarea prețurilor la gaze, energie și alimentele de bază. Punctul 3: măsuri care se subscriu noțiunii de patriotism economic – continuarea susținerii mediului privat românesc, plus menținerea pragului la întreprenerile mici și mijlocii. Punctul 4 – industrializarea României și punctul 5 – reforma statului, sigur, începând de la un guvern mai suplu și continuăm cu debirocratizarea.
Astea sunt cele cinci puncte fără de care PSD nu va intra la guvernare”, a spus Romașcanu. Romaşcanu a precizat că noul guvern va fi pus în funcţiune imediat după data de 21 decembrie, “deci nu mai este foarte mult” până când vom afla calendarul pentru alegerile prezidenţiale.
Noi negocieri PSD – PNL – USR – UDMR
Mihai Tudose, preşedintele Consiliului Naţional al PSD, afirma că opinia sa personală este că partidul care a câştigat cele mai multe mandate este cel mai îndrituit să dea premierul, dar nu sunt blocaţi în acest proiect.
O altă variantă de premier este preşedintele PNL, Ilie Bolojan, dorit de altfel atât de USR cât şi de PSD în declaraţiile făcute de Elena Lasconi şi Marcel Ciolacu în campania pentru alegerile prezidenţiale. Liberalii au însă o problemă: scorul mic pe care l-au înregistrat la alegerile parlamentare şi care îi încurcă în nominalizarea şefiei Executivului. PNL s-a clasat pe locul trei în rezultatele alegerilor parlamentare, după PSD și AUR.
Liderii USR iau în considerare să rămână în Opoziție, pentru că mulți membri cred că o guvernare cu PSD este imposibilă. Referitor la prezidențiabilul USR pentru noul
scrutin de la anul, Elena Lasconi are cele mai mari șanse. S-a vehiculat însă și varianta Nicușor Dan. O discuție între liderii USR și PNL, Elena Lasconi și Ilie Bolojan, a avut loc chiar luni, potrivit unor surse.
O altă întâlnire între liderii PSD – PNL – USR – UDMR va avea loc azi.
Ilie Bolojan, despre noul premier
Președintele interimar al PNL, Ilie Bolojan, a declarat luni, în emisiunea Jurnalul de Seară, la Digi24, că fiecare partid care va face parte din noul guvern trebuie să propună oameni profesioniști și cu expertiză la conducerea Ministerelor. „A ne bate pentru ministere, înseamnă că nu am învățat nimic”, a declarat Bolojan, precizând că începând de mâine încep discuțiile pentru a stabili programul guvernului și „un plan clar pentru ce
e de făcut în lunile care urmează”. „În baza înțelegerii semnate săptămâna trecută, cred că sunt create toate premisele ca de marți partidele să intre la discuții legate de ceea ce e de făcut pentru a stabili programul guvernului, un plan clar pentru ce e e făcut în următoarele luni. Apoi fiecare partid să-și trimită cei mai buni oameni unde au expertiză. A ne bate pentru ministere fără să avem oameni competenți, înseamnă că n-am înțeles nimic. Dacă începem o luptă pentru funcții, nu am înțeles nimic”, spune Bolojan. „Sunt convins că vom sta la masă și vom lucra pe toate domeniile cu seriozitate și până la finalul anului să avem un nou guvern, cu o majoritate din partide pro-europene”, adaugă el.
În ce privește propunerea de premier, liberalul spune că indiferent cine va ocupa această funcție va avea nevoie de echipe puternice și susținere parlamentară. „Indiferent cine va fi premierul e nevoie de echipe puternice și susținere parlamentară, nu se poate altfel. Reformele sunt importante”, spune Bolojan.
Fii primul care comentează