
Marea problemă a PSD este că de ani buni, practic de la Adrian Năstase încoace, nu a avut lideri, ci doar un președinte. Care este diferența dintre un lider și un președinte? La puțină vreme după ce a ajuns președintele partidului, Marcel Ciolacu a spus-o pe șleau: PSD nu poate câștiga alegerile prezidențiale cu un candidat propriu. Mai mult decât atât, realitatea a arătat că nici măcar nu-și poate duce un candidat în turul doi. El însuși nu a intrat în turul doi la alegerile din 2024, iar câteva luni mai târziu, chiar dacă a susținut un candidat comun cu PNL și UDMR, cu întreită putere nu au reușit să-l ducă pe Crin Antonescu în turul final.
Ce se întâmplă cu acest partid din moment ce însuși fondatorul său, Ion Iliescu, a simțit nevoia să salute victoria lui Nicușor Dan?” Victoria dumneavoastră exprimă o aspiraţie profundă a cetăţenilor pentru o conducere responsabilă, onestă şi orientată spre viitor”, scrie cel ce și-a pus amprenta pe viața politică în anii decisivi 1990-1996 când ar fi fost necesar să cârmească România mai mult spre Vest decât a făcut-o.
Deși din punct de vedere religios Ion Iliescu se află la antipod față de Călin Geogescu, unul declarându-se ateu, altul croindu-și statura politică făcând mult caz de credința lui în Dumnezeu, în fond sunt croiți din același material materialist dialectic din care Karl Marx a trasat conturul comunismului. PSD nu poate ieși din costumul de putere pe care l-a îmbrăcat Ion Iliescu, costum care trece de la o generație social democrată la alta. Se pare că la bază PSD nu se poate despărți de teza “socialismului cu față umană” lansat de Alexandru Dubcek în timpul primăverii de la Praga, în 1968. Partidul la a cărui conducere a renunțat acum Marcel Ciolacu, rămâne ca fond un partid iliescian.
Echipa care va lua locul echipei lui Marcel Ciolacu ar trebui să vadă că actuala criză vine de jos în sus. Este suficient să se uite la cifre pentru a constata că mare parte din electoratul captiv al PSD-ului l-a votat pe George Simion. Dacă PSD rămâne în opoziție, vrea sau nu vrea, în Parlament va sta alături de AUR. În teritoriu celebrul bazin electoral pesedist se va vărsa spre recipientele mai generoase, mai populiste ale AUR.
Ultimii doi foști candidați prezidențiali,Victor Ponta și Viorica Dăncilă, au îmbrăcat haina suveranistă croită de Călin Georgescu. Tot pe acolo se află și Liviu Dragnea. Dacă PSD vrea să-și recupereze bazinul electoral va trebui să-și caute susținătorii printre votanții lui George Simion care trec de cinci milioane.
La fel ca foștii candidați de dreapta, Emil Constantinecu, Traian Băsescu și Klaus Iohannis, cu siguranță și Nicușor Dan a fost votat de același tip de alegători. Asta înseamnă că, de fapt, voturile cetățenilor sunt ghidate tot de opțiunea Stânga/Dreapta, numai că “Stânga” se cheamă acum suveranism.
În timp ce PSD încearcă să-și rezolve problenele interne, noul președinte știe că prioritatea numărul unu este formarea unui guvern. Cu toate că George Simion și-a recunoscut înfrângerea și l-a felicitat pe contracandidatul lui, după trei zile petrecute la Cluj, s-a decis să conteste alegerile. Spune că, de fapt, el a câștigat alegerile. Cum se va situa noua conducere interimară a PSD față de această nouă găselniță a “tânărului protejat” a lui Călin Georgescu, dar acum iese la iveală că și a Rusiei. Dar asta este o altă poveste care abia acum începe.
Fii primul care comentează