Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Raport: Amnistiere pentru pedepsele privative de libertate până la 7 ani, grațiere a pedepselor cu închisoarea de până la 6 ani

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Raportul întocmit de Comisia juridică pentru proiectul de lege privind amnistierea unor infracțiuni și grațierea unor pedepse prevede că se amnistiază infracțiunile pentru care Codul penal sau legile speciale prevăd pedeapsă privativă de libertate până la 7 ani inclusiv amendă și grațierea în întregime a pedepselor cu închisoarea de până la 6 ani inclusiv, atât amnistierea cât și grațierea nefiind valabile pentru anumite cazuri prevăzute de lege.

“Se amnistiază infracțiunile pentru care Codul penal sau legile speciale prevăd o pedeapsă privativă de libertate până la 7 ani inclusiv sau amenda. Amnistia înlătură răspunderea penală pentru infracțiunea săvârșită în toate formele ei de participație penală, autor, coautor, instigator, complice și participație improprie”, spune raportul comisiei.

Sunt exceptate de la aceste prevederi, printre altele, infracțiuni precum pruncuciderea, determinarea sinuciderii, vătămare corporală gravă, corupția sexuală, incestul, darea de mită, primirea de foloase necuvenite, tortura, evadarea, deturnarea de fonduri, infracțiuni privind prevenirea și combaterea evaziunii fiscale, consumul ilicit de droguri, prevederi din Codul vamal, prevederi privind procedura insolvenței, prevederi privind unele măsuri privind combaterea corupției și măsuri pentru asigurarea transparenței în exercitarea demnităților publice, a funcțiilor publice și în mediul de afaceri, prevederi privind prevenirea și sancționarea corupției.

Raportul mai prevede că se grațiază în întregime pedepsele cu închisoare de până la 6 ani inclusiv, pedepsele complementare ale acestora, precum și pedepsele cu amendă, aplicate de instanța de judecată. Excepție de la această prevedere sunt, în mare, infracțiunile exceptate și la capitolul amnistiere.

“Persoanele grațiate care, în curs de 3 ani, săvârșesc cu intenție o infracțiune vor executa, pe lângă pedeapsa stabilită pentru acea infracțiune, și pedeapsa sau restul de pedeapsă rămas neexecutat ca urmare a aplicării prezentei legi”, se mai arată în raport.

Potrivit documentului intrat în posesia AGERPRES, se grațiază cu 1/3 pedepsele cu închisoare între 6 și 8 ani inclusiv; cu 1/5 pedepsele cu închisoare de peste 8 ani până la 10 ani inclusiv; cu 1/2 pedepsele aplicate persoanelor care au împlinit vârsta de 60 de ani, femeilor gravide sau persoanelor cu copii cu vârsta de până la 5 ani; cu 1/2 persoanele care sunt diagnosticate cu boli incurabile în fază terminală. Recidiviștii nu beneficiază de prevederile legii.

Senatul, în calitate de primă Cameră sesizată, a respins inițiativa legislativă în ședința din 22 mai 2013 iar Guvernul nu susține acest proiect.

Proiectul de lege a fost dezbătut de plenul Camerei Deputaților și urmează să intre la vot final marți. AGERPRES

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns