Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

SCHIMBĂRI IMPORTANTE ÎN LEGISLAȚIA RUTIERĂ

RAR nu mai poate verifica tahografele, responsabilitatea revine firmelor acreditate

RAR nu mai poate verifica tahografele, responsabilitatea revine firmelor acreditate
Această schimbare legislativă va avea un impact semnificativ asupra companiilor de transport și a șoferilor profesioniști.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

 

 

Ministerul Transporturilor propune o schimbare importantă prin intermediul unui proiect de hotărâre de guvern care vizează eliminarea dreptului Registrului Auto Român (RAR) de a verifica funcționarea tahografelor, dispozitive esențiale pentru înregistrarea curselor și a timpului de lucru al șoferilor în transportul de mărfuri sau persoane.

 

 

Ce este un tahograf?
Un tahograf este un dispozitiv similar ca dimensiuni cu un radio obișnuit, montat pe autovehicule pentru a indica și înregistra automat datele referitoare la cursele și timpul de lucru al fiecărui șofer. De la 1 ianuarie 2007, montarea tahografului digital a devenit obligatorie pentru toate vehiculele noi înmatriculate, conform legislației Uniunii Europene. Aceasta obligă nu doar vehiculele cu o greutate de peste 7,5 tone să fie echipate cu tahografe digitale, ci și pe cele ușoare, cu o greutate de peste 2,5 tone.

 

 

Ce se schimbă?
Conform noului proiect de hotărâre, verificarea tahografelor nu va mai fi realizată de către RAR, ci de firme acreditate în acest sens. RAR va continua să fie autoritatea responsabilă cu acreditarea acestor societăți comerciale care vor prelua operațiunile de verificare.

 

 

Rolul operatorilor economici autorizați
Noile reglementări stipulează că inspecția tahografelor va fi efectuată de operatori economici autorizați de către RAR, în conformitate cu reglementările tehnice prevăzute. Eliberarea autorizației tehnice pentru acești operatori economici va fi condiționată de respectarea cerințelor de obiectivitate și neutralitate, precum și de existența unei abilitări din partea producătorului tahografelor sau a unui reprezentant al acestuia.

 

 

Impactul asupra șoferilor și companiilor de transport
Această schimbare legislativă va avea un impact semnificativ asupra companiilor de transport și a șoferilor profesioniști. Mutarea responsabilității verificării tahografelor către firme specializate ar putea duce la o eficientizare a proceselor și la o reducere a timpilor de așteptare pentru inspecții. De asemenea, ar putea asigura o mai mare transparență și obiectivitate în verificarea acestor dispozitive esențiale pentru siguranța rutieră.

 

 

CITEȘTE ȘIMinisterul Educației va trimite în curând o adresă tuturor școlilor să utilizeze ghidurile de educație rutieră

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns