Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Războiul nu anulează confruntările politice interne

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Cu toate că războiul de la graniță acaparează întreaga atenție a opiniei publice, din când în când prețurile ne trezesc la realitate. Nebunia care a cuprins o mare parte a populației când s-a auzit că se va scumpi benzina și motorina, apoi goana după ulei, arată că în ciuda războiului, există o mare îngrijorare privind creșterea prețurilor.

Dacă se spera că după trecerea pandemiei lumea va reintra în normalitate, iată că se intensifică de la o zi la alta criza financiară și economică.

Instituții internaționale, printre care și ONU, anunță că va urma o criză a alimentelor. Nu  este nevoie de date statistice pentru a demonstra că lumea merge într-o direcție greșită. România nu face excepție, dar în timp ce în Guvernul Ciucă și la vârful partidelor guvernamentale doar se vorbește de măsuri de protecție a populației, țări printre care și Ungaria au plafonat prețurile. Prin urmare românii au început să facă plinul la benzinăriile din Ungaria.

Pentru micul trafic de la graniță se revine la practicile de la începutul anilor 1990. Familiile își drămuiesc fiecare ban, iar firmele mici încearcă să supraviețuiască prin tot felul de manevre, cel mai adesea prin reduceri de personal.

Pe lângă problemele interne a mai apărut povara refugiaților. Modul în care sunt primiți ucrainenii  de populația din România este exemplar, dar câtă vreme oamenii își vor permite să ajute valurile de refugiați?  Nu multă vreme pentru că problemele din urmă rămase nerezolvate se aglomerează.

S-ar părea că foștii militanți anti-vaccinare își vor schimba direcția de atac și vor începe să facă presiuni asupra guvernului acuzând lipsa măsurilor de protecție socială. Legea cetățeanului vulnerabil a rămas în coadă de pește. A unui pește zbătându-se pe uscat.

Unul dintre ministerele devenite foarte importante este cel al agriculturii. Se va cultiva destul grâu pentru pâine? Va fi destul ulei în magazine?  Asta în condițiile în care prin PNRR  s-au alocat  zero euro  fonduri pentru agricultură.

Guvernul va lua măsuri pentru plafonarea prețurilor? PSD va insista și în aceste condiții pentru majorarea pensiilor și creșterea salariilor? Nimic nu este sigur. Propunerile pentru susținerea economiei concomitent cu scăderea prețurilor, cele mai multe făcute de Florin Cîțu, mai sunt valabile?

  Liderul PNL nu pare să fie de acord cu modul în care este gestionat PNRR. Mai mult sau mai puțin voalat  liderul PNL critică guvernul și îi reamintește premierului Nicolae Ciucă data de 31 martie până trebuie trecute “cele 24 de borne” pentru a face operațională accesarea celor 30 de miliarde de euro. Vrea cumva Florin Cîțu să-i ia locul premierului Ciucă?  Așa se pare.

Dacă ministrul Agriculturii spune că România poate produce de zece ori mai mult ulei decât necesarul, premierul nu poate da asigurări că o mare parte a populației își va putea permite să-și cumpere strictul necesar.

Este un moment potrivit pentru mișcări politice?  Ridicarea restricțiilor din pandemie nu va avea efectul scontat din moment ce au apărut alte probleme mult mai urgente și mai grave provocate de izbucnirea războiului.

Cu toate asigurările din partea NATO, populația se simte în nesiguranță nu doar din cauza războiului, ci și a lentorii cu care acționează guvernul.

Pe măsură ce războiul va continua, cu tot riscul ce îl presupune, principala preocupare a populației va rămâne tot nivelul crescut al traiului de zi cu zi, scumpirile la care cei mai mulți cetățeni nu vor putea face față. Așadar, ne puteam aștepta la o continuare a confruntărilor politice, la dispute interne mai ales în interiorul PNL, principalul partid de guvernământ.

La fel ca la izbucnirea pandemiei în urmă cu doi ani, războiul de la granițe nu anulează confruntările politice interne.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)
Sigla Informatia Zilei

Dreapta reformistă

Asculta acest articol Dreapta reformistă, Partidul Forţa Civică va fi mereu în atenţia publică până la alegerile legislative şi după