Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

COMENTARII ÎNGRIJORĂTOARE

Reacții externe la demisia președintelui Klaus Iohannis

Imediat după demisia președintelui României, Klaus Iohannis, au apărut și reacții în presa internațională. Dacă mass media din Germania îl numește pe Iohannis “politician nepopular demisionar”, ziarele din Austria spun că acesta ar fi fost ținta unor atacuri repetate timp de mai multe săptămâni.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Pe de altă parte, mass media din Danemarca și Polonia îl prezintă ca pe un președinte care a dorit să prevină o criză politică, astfel că a decis că va pleca din funcție miercurea viitoare. Aceeași idee este prezentată și de presa din Louxembourg.

 

Germania: A vrut să rămână șef al statului până la alegerile următoare

 

Publicația Handelsblatt din Germania îl numește pe Klaus Iohannis “Politician nepopular”, care ar fi vrut să rămână șef al statului până la alegerile următoare, din 4 mai. “După alegerile prezidențiale anulate, Klaus Iohannis a vrut să rămână șef al statului până la următoarele alegeri. Din cauza procedurilor de demitere iminente, politicianul nepopular demisionează. Președintele României, Klaus Iohannis, și-a anunțat demisia după ce Parlamentul a inițiat o procedură de demitere împotriva sa. El a justificat acest lucru spunând că vrea să scutească țara sa de o criză politică.

O depunere propusă trebuie să fie urmată de un referendum. Începând de miercuri, președintele Senatului, Ilie Bolojan, va prelua funcția de șef al statului, cu titlu interimar.”, se arată în publicația nemțească. Ziarul Salzburger Nachrichten prezintă la rece situația generală din România, fără a face comentarii referitoare la președintele demisionar. “Prin mișcarea sa, politicianul conservator previne o posibilă demitere după ce opoziția populistă de dreapta din parlament a inițiat astfel de proceduri. După alegerile prezidențiale anulate din decembrie, Iohannis fusese în funcție doar interimar. Deși mandatul lui Iohannis s-a încheiat în decembrie, Curtea Constituțională s-a referit la articolul 83 din Constituție la anularea alegerilor, care prevede că șeful statului în funcție nu va părăsi funcția până la depunerea jurământului succesorului său.

Iohannis a descris procedura de acuzare inițiată împotriva lui ca fiind „complet inutilă” – pe de o parte pentru că oricum ar fi demisionat în câteva luni și, pe de altă parte, pentru că nu a încălcat niciodată constituția. Totuși, pentru a cruța țara încă o criză politică cu consecințe grave, preferă să facă un pas înapoi.”, se arată în Salzburger Nachrichten.

Pe de altă parte, publicația Frankfurter Allgemeine Zeitung prezintă gestul președintelui ca fiind asemeni unui cutremur. “Anularea dubioasă a alegerilor prezidențiale continuă să zguduie politica României. Demisia lui Klaus Johannis este un prim pas mic. Demisia lui Klaus Iohannis nu va schimba prea mult lucrurile în bine. Mandatul președintelui României expirase de mult. Succesorul său va fi decis într-un tur repetat al alegerilor anulate din mai. Atunci s-ar fi terminat oricum pentru fostul primar al Sibiului.”

 

Kurier, Austria: Președintele a demisionat pe fondul crizei politice

 

Presa din Austria spune că președintele Iohannis a demisionat pe fondul crizei politice și că oricum a fost în funcție doar cu titlu interimar, deoarece alegerile au fost anulate.

A fost o mișcare inteligentă, pentru că însuși președintele a prevenit procedurile de acuzare, dar și o posibilă demitere după ce opoziția populistă de dreapta din Parlament a inițiat astfel de proceduri. Potrivit ziarului on-line Kurier, “Johannis a descris procedura de acuzare inițiată împotriva lui ca fiind „complet inutilă” – pe de o parte pentru că oricum ar fi demisionat în câteva luni și, pe de altă parte, pentru că nu a încălcat niciodată constituția.”

 

Politiken, Danemarca: Președintele demisionează după o perioadă de tulburări politice și proteste

 

Ziarul Politiken din Danemarca a precizat că decizia lui Iohannis vine într-un moment în care situația politică din țară este marcată de o criză și de tensiuni, “după ce un politician pro-rus a câștigat în mod surprinzător primul tur al alegerilor prezidențiale de anul trecut.”. Publicația mai arată că în câteva zile, parlamentul român ar fi votat suspendarea președintelui, iar România ar fi intrat în criză, subliniind că situația va avea consecințe atât în interiorul, cât și în afara granițelor țării, citându-l pe Iohannis.

 

Polsatnews.pl, Polonia: Haos în România

 

Presa poloneză se arată îngrijorată de situația din țara noastră, după anunțul de luni al președintelui. Potrivit Polsatnews.pl, dreapta radicală și populistă au cerut suspendarea lui Iohannis, al cărui mandat a fost prelungit după anularea alegerilor prezidențiale din noiembrie.

Un vot inițiat de opoziție cu privire la suspendarea sa urma să aibă loc marți în parlament. Moțiunea radicalilor, reprezentând trei forțe parlamentare – Alianța pentru Unirea Românilor (AUR), SOS România și Partidul Tinerilor (POT) – a fost adoptată la a treia încercare grație sprijinului Uniunii de centru-dreapta pentru Salvarea României (USR). Este condusă de Elena Lasconi , care cu al doilea rezultat a avansat în turul decisiv al alegerilor prezidențiale, care ulterior au fost anulate de Curtea Constituțională.

 

Luxemburger Wort: Iohannis a vrut să rămână șef al statului până la următoarele alegeri

 

Presa din Luxembourg, prin publicația Luxemburger Wort a vorbit despre intenția șefului statului de a rămâne șef al statului până la alegerile din 10 și 18 mai, doar că partenerii săi de coaliție i-au sugerat acum să plece.

În conformitate cu constituția, atribuțiile președintelui vor fi preluate de președintele Senatului, Ilie Bolojan de la Partidul Național Liberal, mai notează Luxemburger Wort. Potrivit aceleiași publicații, mandatul lui Iohannis urma să se încheie pe 21 decembrie. După invalidarea alegerilor, Iohannis, invocând una dintre prevederile constituției, a anunțat că va rămâne în funcție până la depunerea jurământului noului șef al statului. Acest pas, ca și invalidarea fără precedent a alegerilor, a stârnit un val de critici.

Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*