Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

RECALCULAREA PENSIILOR

Recalcularea pensiilor: Cum și până când puteți contesta decizia în instanță

Recalcularea pensiilor: Cum și până când puteți contesta decizia în instanță
Pensionarii din România care sunt nemulțumiți de deciziile de recalculare a pensiilor au dreptul de a le contesta în instanță. Conform legii, aceștia au la dispoziție 45 de zile de la data comunicării deciziei pentru a iniția demersurile legale necesare
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Pensionarii din România care sunt nemulțumiți de deciziile de recalculare a pensiilor au dreptul de a le contesta în instanță. Conform legii, aceștia au la dispoziție 45 de zile de la data comunicării deciziei pentru a iniția demersurile legale necesare. Însă, o schimbare recentă în modul de livrare a acestor decizii a adus câteva clarificări necesare cu privire la termenele legale.

 

 

 

Data Poștei, Înlocuită cu Codul de Bare
În mod tradițional, pe plicurile care conțin deciziile de recalculare a pensiilor se afla o ștampilă cu data poștei, care indica momentul exact al expediției. Aceasta ștampilă era esențială pentru a stabili termenul limită pentru contestarea deciziei. Însă, în contextul modernizării Poștei Române, ștampila a fost înlocuită cu un cod de bare.

„Ne-am modernizat, lucrăm cu coduri de bare”, a declarat Valentin Ștefan, directorul Poștei Române, pentru Europa Liberă. Conform acestuia, data livrării este înregistrată electronic în sistemul Poștei Române, iar codul de bare permite urmărirea precisă a momentului în care plicul a fost livrat și confirmarea de primire a fost returnată.

 

 

 

Cum Se Calculează Cele 45 de Zile?
Un aspect important pe care pensionarii trebuie să-l aibă în vedere este că termenul de 45 de zile nu începe să curgă de la data tipăririi deciziei, ci de la data la care plicul este primit efectiv acasă, iar primirea este confirmată. Această informație este menționată pe fiecare decizie de recalculare, în josul paginii, subliniind clar că termenul de contestare începe de la comunicarea deciziei.

 

 

 

Procedura de Contestare
În cazul în care un pensionar dorește să conteste decizia de recalculare, acesta poate depune contestația în instanță fără a fi obligat să prezinte dovada termenului legal de 45 de zile. Avocatul Gheorghe Vrana a explicat pentru Europa Liberă că persoana care depune contestația nu trebuie să furnizeze nicio dovadă inițială a respectării termenului. În cazul în care Casa de Pensii invocă depășirea termenului, atunci va fi necesară prezentarea înscrisurilor care să ateste data primirii plicului.

 

 

 

Cum Obțineți Dovada Datei de Livrare?
Dacă este necesară dovada scrisă a datei la care a fost livrat plicul cu decizia de recalculare, aceasta poate fi obținută de la Poșta Română. Directorul Valentin Ștefan a precizat că aceste informații pot fi extrase din sistem la cererea pensionarilor, însă doar în cazul în care instanța solicită acest lucru, nu la inițierea acțiunii legale.

 

 

 

Consecințele Necontestării Deciziei
Noua lege a pensiilor prevede că o decizie care nu este contestată în termenul legal de 45 de zile devine definitivă. Astfel, este esențial ca pensionarii să fie atenți la data primirii deciziilor și să acționeze prompt dacă doresc să conteste recalcularea.

 

 

Recalcularea pensiilor a generat numeroase nemulțumiri, iar procedura de contestare este un instrument important pentru pensionarii care consideră că drepturile lor au fost afectate. Cu toate că modernizarea Poștei Române a eliminat ștampila tradițională, sistemul bazat pe coduri de bare asigură o evidență clară a momentului livrării, esențială pentru respectarea termenelor legale. Pensionarii trebuie să fie conștienți de drepturile lor și să acționeze în timp util dacă doresc să conteste o decizie.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns