Image 1
Image 2

Recomandări făcute de DSVSA Satu Mare pentru produse de origine animală, non animală, legume şi fructe

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Pentru a evita aparţia unor toxiinfecţii alimentare de sezon, Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Satu Mare aduce câteva recomandări consumatorilor de produse alimentare de origine animală, non animală, legume şi fructe, următoarele.

Să cumpere produse alimentare, numai din locuri sau spaţii înregistrate sau autorizate sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor, pentru că le oferă garanţia unor produse sigure, care sunt controlate sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor şi care sunt transportate, depozitate şi comercializate în condiţii corespunzătoare de temperatură şi igienă; Să spele bine fructele şi legumele înainte de a le depozita în frigider şi înainte de a le consuma. Legumele şi fructele se spală sub jet de apă timp de 60 de secunde sau într-un vas cu apă din abundenţă, după care se clătesc cu apă curată. Ideal ar fi ca fructele să fie introduse 15 -20 secunde, în apă caldă la 75-80 ºC, aceasta fiind cea mai eficientă modalitate de a distruge protozoarele şi ouăle acestora. Fructele şi legumele cu coaja tare se spală cu ajutorul unei perii speciale care să pătrundă şi în zonele mai puţin accesibile. Cele moi se spală cu mâinile goale. În cazul pachetelor cu legume prespălate, precum salata gata de a fi consumată, verificaţi indicaţiile de pe pachet. Totuşi, dacă este posibil, pentru siguranţa copiilor pot fi trecute şi acestea pe sub un jet cu apă; Îndepărtarea cojii fructelor şi legumelor ajută la îndepărtarea bacteriilor nedorite şi a pesticidelor, care se găsesc în concentraţie crescută la suprafaţa acestora.

Pentru o eficienţă mai mare în curăţarea fructelor şi legumelor există soluţii speciale de curăţare. Puteţi prepara o astfel de soluţie şi acasă: amestecaţi 2 linguri de oţet de mere cu 500 ml de apă sau 2 linguri de bicarbonat de sodiu şi două linguri de zeamă de lămâie, cu 500 ml de apă. Spălaţi fructele şi legumele sub jet de apă, apoi clătiţi-le într-un vas cu soluţia preparată anterior.

Cu toate acestea, consumarea lor în condiţii de igienă necorespunzătoare, poate cauza îmbolnăviri în anumite situaţii. Printre bolile care pot fi transmise prin consumul de astfel de fructe şi legume se numără: Hepatita virală şi poliomielita, Bacilii dizenterici, Febra tifoida şi paratifoidă, paraziţi intestinali, viermii rotunzi (mai frecvent întâlniţi – ascaridul şi tricocefalul), tenia echinococus, protozoarele Giardia, Entamoeba.

Pentru orice fel de sesizări, reclamaţii în domeniul sanitar veterinar şi al siguranţei alimentare, vă rugăm să apelaţi CALL CENTER la numărul de telefon 0800.826.787 sau 0261.715.956.

magazin online de aer conditionat si sisteme de climatizare
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*