Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Record mondial pentru tabloul “Tipatul” de Edvard Munch

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

O versiune a tabloului “Tipatul” realizata de pictorul norvegian Edvard Munch a fost adjudecata, miercuri seara, la New York, cu 119,92 milioane de dolari, stabilind cu aceasta ocazie un nou record absolut de pret si devenind opera de arta cel mai scump vanduta vreodata la licitatie.

Licitatia, organizata la sediul casei Sotheby’s din New York, a durat doar 12 minute, iar sumele puse in joc cresteau cu peste 10 milioane de dolari intr-un singur minut. In aceasta ambianta electrica, sapte cumparatori si-au disputat cu multa incrancenare aceasta opera de arta, estimata la 80 de milioane de dolari.

Pastelul realizat in 1895, reprezentand un barbat in timp ce tipa, cu mainile in jurul fetei, avand in fundal cerul insangerat al orasului Oslo, esta singura dintre cele patru variante ale tabloului “Tipatul” care era inca detinuta de un colectionar particular. Celelalte trei versiuni ale tabloului apartin unor muzee norvegiene.

Licitatia s-a incheiat intr-un ropot de aplauze, dupa ce comisarul Tobias Meyer a anuntat stabilirea unui record mondial.

Niciun detaliu nu a fost oferit publicitatii despre identitatea cumparatorului, care facea subiectul multor speculatii dupa licitatie, insa vanzatorul, omul de afaceri norvegian Petter Olsen, s-a declarat foarte multumit pentru stabilirea acestui record.

Intre 1893 si 1910, Edvard Munch, pictor expresionist (1863-1944), a realizat patru versiuni pentru acest tablou, devenit de-a lungul anilor un veritabil simbol al angoasei universale.

Versiunea vanduta miercuri seara in cadrul licitatiei de arta impresionista si moderna organizata de casa Sotheby’s apartinea de peste 70 de ani familiei Olsen. Petter Olsen a mostenit tabloul de la tatal lui Thomas, vecin, prieten si protector al lui Munch.

Acest tablou are si o particularitate: el include, scris cu litere rosii pe rama sa din lemn de culoare deschisa, poemul care a inspirat aceasta opera, devenita una dintre capodoperele cel mai usor de recunoscut din lume.

Celelalte trei versiuni ale tabloului apartin Muzeului Munch din Oslo (doua versiuni) si Galeriei Nationale din Oslo (o versiune).

Salutand “seara istorica” de miercuri, Simon Shaw, vicepresedintele si directorul departamentului de Arta impresionista si moderna al casei Sotheby’s, a subliniat dimensiunea universala a “Tipatului”, pe care l-a descris ca pe o “cheie a constiintei moderne”.

Tabloul, care a inspirat numeroase carti, filme si studii si reprodus de-a lungul anilor pe cesti de ceai sau de cafea, pe calendare, tricouri si pe multe alte obiecte din viata cotidiana, este “una dintre rarele imagini care transced arta si istoria pentru a intra in constiinta internationala”, a spus Shaw.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns