
Regizorul Alexandru Darie, directorul Teatrului Bulandra din Bucureşti, a fost decorat cu Ordinul Artelor şi Literelor în grad de Cavaler, de către Ministerul Culturii şi Comunicării din Franţa, potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX.
“Este o mare onoare pentru mine”, a declarat, pentru MEDIAFAX, Alexandru Darie. El a descris distincţia ca fiind “o mică parte din ce înseamnă cultura română pentru sora noastră mai mare Franţa”.
“Acest premiu arată că România nu înseamnă numai acei cetăţeni ce au stârnit ironii la adresa noastră, ci şi atenţia faţă de artiştii care au dus spiritul francez în lume”, a adăugat regizorul.
Alexandru Darie a mai spus că evenimentul oficial în cadrul căruia îi va fi decernată această distincţie va avea loc pe 28 octombrie, la Ambasada Franţei din Bucureşti.
Potrivit comunicatului, titlul de Cavaler al Ordinului Artelor şi Literelor reprezintă un important omagiu adus personalităţilor ce se disting prin creaţia artistică de excepţie în domeniul culturii şi comunicării sau prin contribuţia esenţială adusă la răspândirea artelor şi literelor în Franţa şi în lume. Frédéric Mitterand, ministrul francez al Culturii şi Comunicării, menţionează – în documentul ce însoţeşte diploma emisă la data de 13 aprilie 2012 – că acest ordin reprezintă una dintre principalele distincţii onorifice ale Republicii Franceze.
Alexandru Darie este un nume de marcă în peisajul teatral contemporan, un spirit viu care s-a impus în lumea artistică de peste trei decenii prin creaţii de anvergură, apreciate la superlativ în ţară şi în străinătate. Consacrarea internaţională s-a produs o dată cu spectacolul “Visul unei nopţi de vară”, pe care publicaţia The Guardian l-a considerat a fi cea mai bună montare de la producţia cu acelaşi nume semnată de Peter Brook.
“Amadeus”, “Cameristele”, “Legături primejdioase”, “Mephisto”, “Poveste de iarnă”, “Iulius Caesar”, “Trei surori”, “Iluzia comică”, “Anatomie. Titus. Căderea Romei”, “Triumful dragostei”, “Ce păcat că-i curvă”, “Orfeu şi Euridice”, “Însemnările unui necunoscut” sunt doar câteva dintre spectacolele realizate în ţară, spectacole completate fericit de alte producţii remarcabile, prezentate pe multe dintre scenele lumii: “Cabala bigoţilor”, “Mizantropul” (Statele Unite), “Mult zgomot pentru nimic” (Marea Britanie), “Mephisto”, “Uriaşii munţilor”, “Marat-Sade” şi “Equus” (Germania), “Macbeth”, “Omul cel bun din Sâciuan” (Japonia), “Duhul pădurii”, “Regele Lear” (Belgia) etc.
Potrivit comunicatului, din anul 2002 Alexandru Darie a preluat conducerea Teatrului Bulandra, conferindu-i acestuia un statut unic între teatrele din Romania, cu artişti de elită şi cu o dimensiune profund europeană.
În 2006 a fost ales preşedinte al Uniunii Teatrelor din Europa, ducând la bun sfârşit în 2011 două mandate consecutive la conducrea acestei prestigioase instituţii.
Fii primul care comentează