Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

PRODUCĂTORI

Reguli noi în 2025 pentru producătorii de dulceață, jeleuri și marmeladă

REGULI NOI PENTRU PRODUCĂTORII DE DULCEAȚĂ, JELEURI ȘI MARMELADE
Noul an aduce schimbări importante pentru producătorii de gemuri, jeleuri și marmelade, cu scopul de a alinia industria la standardele europene și de a oferi consumatorilor produse mai sănătoase și mai transparente.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Noul an aduce schimbări importante pentru producătorii de gemuri, jeleuri și marmelade, cu scopul de a alinia industria la standardele europene și de a oferi consumatorilor produse mai sănătoase și mai transparente. Principalele modificări vizează creșterea conținutului de fructe, reducerea adaosului de zahăr și etichetarea mai detaliată a produselor.

 

 

Conform noilor norme, gemurile obișnuite trebuie să conțină cu 100 de grame mai multă pulpă sau piure de fructe la 1.000 de grame de produs finit pentru a putea fi etichetate ca gem de fructe. În cazul gemurilor de calitate superioară (“extra”), procentul minim de conținut de fruct trebuie să fie de 500 de grame per kilogram, comparativ cu 450 de grame, cât era până acum.

Pentru marmelada de citrice, cerințele au rămas în mare parte aceleași. Astfel, pentru 1.000 de grame de produs finit, trebuie utilizate cel puțin 200 de grame de citrice, dintre care minimum 75 de grame trebuie să provină din endocarp.

 

 

O altă schimbare importantă vizează etichetarea produselor. Etichetele vor trebui să ofere informații mai detaliate despre conținutul și proveniența fructelor utilizate. Denumirea produsului va trebui să includă în mod clar tipul de fructe folosit, în ordinea descrescătoare a proporției acestora în compoziție.

Această măsură are scopul de a ajuta consumatorii să facă alegeri mai informate atunci când cumpără gemuri, jeleuri sau marmelade.

 

 

Deși noile reguli aduc beneficii evidente pentru consumatori, ele vin și cu provocări pentru producători. Cei care au deja stocuri mari de etichete vor trebui să suporte costuri suplimentare pentru a le înlocui conform noilor cerințe. În plus, creșterea proporției de fruct în produs ar putea genera costuri suplimentare în procesul de producție.

 

 

 

Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns