Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Reîntâlnire după 30 de ani la Colegiul Naţional Ioan Slavici

Secvenţă de la întâlnire
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Secvenţă de la întâlnire
Secvenţă de la întâlnire

Vineri, 24 mai, la Colegiul Naţional Ioan Slavici (fostul Liceu Industrial nr. 6) Satu Mare, a avut loc întâlnirea de 30 de ani, promoţia 1983.

Au răspuns prezent 26 de absolvenţi din clasa a XII-a A – profil chimie, 15 din clasa a XII-a B – profil electrotehnică şi alţi 15 din clasele a XII-a C, D şi E, aşadar 56 de absolvenţi.

 

Întâmpinare festivă

 

Grupul de absolvenţi a fost primit în sala festivă pe fondul cântecului Gaudeamus igitur, interpretat de corul liceului, dirijat de Ileana Petrovici, urmat de Mulţi ani trăiască!

Cuvântulul de întâmpinare a fost rostit de directorul Ioan Cuceu, iar Elisabeta Oszvath, fosta lor dirigintă, îndelung aplaudată de cei 56 de ”elevi pentru o zi”, a rostit un discurs patetic. Tot fosta dirigintă a strigat catalogul, fiecare din cei prezenţi prezentându-şi itinerarul profesional şi viaţa de familie.

 

20 de absolvenţi au venit din străinătate

 

Peste 20 dintre absolventi au venit din alte localităţi ale ţării ori din alte ţări precum Ungaria, Austria, Germania. Cei care nu au putut veni, unii aflându-se peste ocean, în ţări precum SUA, Canada, Noua Zeenlandă, le-au trimis celor prezenţi gânduri frumoase prin e-mail.

Bunăoară, profesoara de chimie Oszvath Elisabeta, la cei peste 70 de ani ai săi, a venit tocmai de la Budapesta. Pentru acest efort, foştii ei elevi din clasa de chimie, cărora le-a fost dirigintă, precum şi elevii din celelalte clase, cărora le-a predat, îi mulţumesc, îi doresc multă sănătate şi speră să o aibă alături de ei şi la următoarea întâlnire.

 

Ei au pus bazele primului cerc de chimie

 

Aşa cum se putea citi pe feţele tuturor, revederea foştilor colegi de liceu a fost emoţionantă. După cum ne-a relatat Rodica Horciag, una dintre participante, această promoţie a organizat întâlniri şi la 10, 20, 25 de ani, de fiecare dată revăzându-se cu multă bucurie. În 1980, elevi din această promoţie au pus bazele primului cerc de chimie al liceului, condus de profesorul Paul Atyim. El activează şi azi în acest liceu şi a fost prezent alături de foştii săi elevi la toate revederile lor.

Din cei 37 de absolvenţi ai clasei de chimie, 17 sunt ingineri chimişti, desfăşurându-şi activitatea atât în ţară, cât şi peste hotare.

 

Specialişti de elită

 

Alegerea elevilor în cercul de chimie, făcută atunci de profesorul Atyim, s-a dovedit a fi una inspirată din moment ce trei dintre acei elevi activează şi azi în domeniu. Astfel, Sipos Martha Maria este doctor în chimie, diplomat inginer, director tehnologic la Chemie und Technologie der Zukunft Bei Furtenbach – Viena; Diczig Iosif este director de divizie la Magyar Aluminium Termelo es Kereskedelmi Zrt Ungaria; Miklos Sebastian lucrează din 2007 în cadrul Poliţiei din Noua Zeenlandă, în prezent activând în cadrul Liquor Licensing, serviciu care se ocupă cu licenţierea şi controlul celor care vând alcool, la bază el fiind tot inginer chimist.

Alţi 12 dintre absolvenţii clasei de chimie au absolvit alte specialităţi universitare. Dintre cei 37 de absolvenţi ai clasei a XII-a A, 17 sunt din Satu Mare, 16 prezenţi, 9 din alte localităţi ale ţării, din care şapte au onorat cu prezenţa. La fel au făcut şi trei dintre cei patru plecaţi în Ungaria. Mai sunt colegi plecaţi în Germania, Austria, Italia şi alţi trei peste ocean.

Cu toţii au transmis un gând bun fiind alături de foştii lor colegi prin intermediul diferitelor reţele de comunicare.

Prezent au răspuns şi inginerii electronişti, peste jumătate din elevii promoţiei 1983 ai clasei de electrotehnică, mulţi dintre ei stabiliţi în Ungaria.

 

 

 

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns