Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

FOCARE DE RABIE ȘI MĂSURI DE PROTECȚIE

Rezultatele controalelor în domeniul Sănătate Animală

Rezultatele controalelor în domeniul Sănătate Animală
Pentru orice sesizare, reclamație în domeniul sanitar veterinar și pentru siguranța alimentului, vă rugăm să apelați CALL CENTER, la numărul de telefon 0800826787  sau  DSVSA SATU – MARE  –  0261715956, 0760789016.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

 

În săptămâna 23 – 29 august, medicii veterinari oficiali, din cadrul D.S.V.S.A. – Serviciului Control Oficial Sănătate și Bunăstare Animală au efectuat 74 de controale în exploatații profesionale și non profesionale din județul Satu Mare.

 

 

Datorită evoluției unor focare de rabie, pe teritoriul județului Satu Mare, toţi deținătorii de carnasiere (câini, pisici), sunht rugaţi să contacteze medicul veterinar concesionar, pentru a solicita vaccinarea antirabică a acestora, în special a celor care nu au fost vaccinați în campania anterioară.

 

 

Rabia este o boală mortală, atât la om cât și la animale. Primăriile, sunt responsabile de gestionarea carnasierelor fără stăpân, de pe raza administrativ teritorială. Acestea au printre altele, următoarele responsabilități: Capturarea, transportul, cazarea, hrănirea, deparazitarea, vaccinarea, sterilizarea și controlul bolilor câinilor în adăposturi, care se realizează cu respectarea normelor și măsurilor sanitar veterinare înscrise în OUG – 155/2001; Informează populația despre existența unui focar de rabie la câini fără stăpân și dispun măsuri urgente de prevenire a infectări cu virusul Rabic.

 

 

În Uniunea Europeană, evoluează Influență Aviară – cu focare primare sau secundare în Franța, Germania, Portugalia.

 

 

Și această săptămână, conform programului de activitate stabilit, au fost verificate exploatații profesionale și non profesionale de animale, depozite de cereale și furaje, cabinete sanitare veterinare, farmacii veterinare, urmărindu-se condițiile de biosecuritate, zooigienă și de bunăstare a animalelor, P.P.A., Influența Aviară, P.M.R., monitorizarea și eliminarea subproduselor improprii consumului uman, existența echipamentelor de protecție, asigurarea unor stocuri de substanțe dezinfectante, dezinsectante și raticide.

 

 

În această perioadă, evoluează în Uniunea Europeană, Pestă Porcină Africană – PPA în: Cehia, Germania, Italia, Lituania, Letonia, Polonia, România, Estonia, Ungaria, Grecia, Slovacia, Croația și Suedia.

 

 

În această perioadă, în județul Satu Mare, nu mai există restricții sanitare veterinare, datorate Pestei Porcină Africane.

 

 

Având în vedere evoluției mai multor focare de boală în România, vă informăm că, Pesta Micilor Rumegătoare este o boală virală gravă, care nu afectează omul, dar afectează rumegătoarele mici, respectiv ovinele și caprinele. Boala se transmite în principal prin contact direct. Mortalitatea în cazul animalelelor infectate poate ajunge la 70%.  DSVSA Satu Mare solicită operatorilor economici din județ  implicați în activitatea de comerț cu rumegătoare să acorde maximă atenție acestei boli pentru a-și proteja efectivele de rumegătoare mici. Rugăm crescătorii de animale să evite orice mişcare a animalelor. Orice caz de îmbolnăvire sau moarte se comunică în regim de urgență medicului veterinar! Orice suspiciune de boală trebuie notificată în cel mai scurt timp și la DSVSA Satu Mare.

 

 

Datorită temperaturilor extrem de ridicate, caniculare, medicii veterinari recomandă turor crescătorilor de animale, să respecte condițiile de bunăstare a animalelor pe care le dețin, prin asigurarea de apă potabilă la discreție, asigurea de locuri umbroase, copertine sau umbrare, hrană de bună calitate adaptată cantitativ acestor condiții, dar și stropirea periodică cu apă a animalelor; Evitatrea transporturilor lungi, atât pentru animalele mari cât și pentru animalele de companie. Iubitorii de animale, pot asigura apă potabilă, în vase de unică folosință, în diferite zone ale localităților și  pentru animalele fără stăpân.

 

 

Pentru orice sesizare, reclamație în domeniul sanitar veterinar și pentru siguranța alimentului, vă rugăm să apelați CALL CENTER, la numărul de telefon 0800826787  sau  DSVSA SATU – MARE  –  0261715956, 0760789016.

 

 

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns