Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

FLUXURILE DE BANI SE SCHIMBĂ

România a devenit în ultimul deceniu o piaţă de muncă atractivă pentru lucrătorii din afara UE

România devine o Piață de Muncă Atractivă pentru Lucrătorii din afara UE
România a devenit o sursă importantă de remiteri pentru lucrătorii străini, contribuind semnificativ la economia țărilor lor de origine.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

 

 

În ultimul deceniu, România a devenit o piață de muncă dezvoltată și atractivă pentru lucrătorii din afara Uniunii Europene, în special pentru cei din Asia. Conform datelor de la Knomad, o platformă susținută de Banca Mondială, remiterile muncitorilor asiatici din România au depășit pragul de 1 miliard de dolari în 2023.

 

 

În 2023, aproximativ 130.000 de muncitori străini lucrau în România, fiind aduși din țări non-UE. Aceștia au trimis acasă circa 1,424 miliarde de dolari, aproape triplând suma trimisă în urmă cu un deceniu, care era de 485 milioane de dolari în 2013.

 

 

În anii 2000, România aproape că nu exista pe „harta“ remiterilor, fiind mai degrabă o sursă de muncitori care trimiteau bani din Occident înapoi în țară. Cu toate acestea, dezvoltarea economică și creșterea salariilor au transformat România într-o destinație atractivă pentru forța de muncă străină.

 

 

„România a ajuns într-o poziție în care începe să devină atractivă pentru forța de muncă din străinătate. Majoritatea celor care vin sunt din țări asiatice unde nivelul de salarizare este mult sub cel din România“, spune analistul Aurelian Dochia.

 

 

Potrivit datelor de la Inspecția Muncii, fiecare muncitor străin câștigă în medie cel puțin 900 de dolari (830 de euro) pe lună. „Un lucrător asiatic nu este plătit mai puțin decât un muncitor român“, afirmă Melania Pop, business development manager la IWF, o companie care recrutează forță de muncă din Asia și Africa.

 

 

Astfel, România a devenit o sursă importantă de remiteri pentru lucrătorii străini, contribuind semnificativ la economia țărilor lor de origine.

Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*