Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

FONDURI PNRR

România a încheiat contracte peste bugetul alocat din PNRR

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)
Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Adrian Câciu, afirmă că, în prezent, sunt încheiate contracte în valoare de 36 de miliarde de euro din PNRR, deşi PNRR-ul României este de doar 28,5 miliarde. 
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Acest lucru arată că există cerere pentru investiţii, apreciază ministrul Câciu. „La momentul acesta, din PNRR avem contracte încheiate de 36 de miliarde de euro, deşi PNRR-ul nostru este de doar 28,5 miliarde, ceea ce ne spune că există cerere pentru investiţii. Nu suntem în lipsă de proiecte. Mai avem şi partea de cofinanţare pe proiecte”, a declarat Adrian Câciu marți, la Prima News, potrivit News.ro. El a anunţat că urmează o analiză privind stadiul investiţiilor din PNRR. „Joia aceasta vom avea o nouă analiză privind progresul pe fiecare investiţie în parte, pentru că nu ne dorim să pierdem nicio investiţie din PNRR”, a mai precizat Câciu, potrivit digi24.

 

Ministrul a subliniat că în PNRR, în România „au fost prinse proiecte, spre deosebire de alte ţări, care nu erau mature, deşi una din solicitările regulamentului era să prindem proiecte care sunt deja în execuţie”. „Noi românii am avut multe idei, am prins multe lucruri care era clar că nu se vor putea realiza pentru că nu erau nici măcar la nivel de studiu de fezabilitate, practic aveam un concept pe o hârtie”, a spus Adrian Câciu, arătând că s-au lovit de aceste probleme şi pe investiţiile în domeniul feroviar sau cel al spitalelor.

Evaziune de 10% din PIB

 

Tot Adrian Câciu a afirmat că evaziunea fiscală în România se ridică la 10% din PIB, adică 32-33 de miliarde de euro „pe care le pierzi în fiecare an”. „Avem evaziune foarte mare. 10% din PIB vi se pare puţin? 32-33 de miliarde de euro pe care le piezi în fiecare an”, a declarat Adrian Câciu marți la Prima News, potrivit News.ro.
Ministrul a precizat că „în PNRR este un angajament foarte clar, şi anume 2,5 puncte procentuale din PIB trebuie realizate din creşterea capacităţii administrative de colectare a statului român”. „Haideţi să ne facem treaba. (…) Dacă digitalizarea ANAF continuă aşa cum a început, eu zic că da”, a spus ministrul, întrebat dacă ne vom încadra în acest procent până la finalul anului. Ministrul Investiţiilor a mai spus că „dacă nu ai abordare sistemică şi un sistem digital în care omul nu mai are influenţă, până când vei avea acest sistem ANAF-ul va funcţiona în funcţie de persoane”. „Dacă sistemul spune, ăsta este cu risc, ăsta nu e cu risc, acolo trebuie să ajungem”, a completat el, arătând că se referă la subiectivism, pentru că „realitatea ne spune că evaziunea fiscală rămâne constantă”.

 

Ministrul Investiţiilor a fost întrebat în emisiunea România Politică de la Prima News care este investiţia care are cea mai mare întârziere în PNRR. ”Metroul de la Cluj”, a răspuns Adrian Câciu, el făcând o comparaţie cu alt proiect de investiţie privind o metroul, Magistrala M6, care are un stadiu foarte bun de execuţie, scrie News.ro. ”Magistrala M6, pe care acum o contractăm, este deja în stadiu de execuţie de 30%, am reuşit să o introducem în PNRR şi vom deconta banii pe ea”, a spus Câciu. Ministrul Investiţiilor a precizat că la Cluj este ”acelaşi timp de infrastructură, dar suntem încă la stadiul în care nu avem contract de dirigenţie de şantier, nu avem o delimitare de şantier şi să înceapă săpăturile, deşi până la finalul acestui an ar trebui să avem execuţie de 50%.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns