Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

INVESTIREA BANILOR

România a înregistrat investiţii imobiliare în creştere cu 69%

România a înregistrat investiţii imobiliare în creştere cu 69%
Valoarea totală a investiţiilor imobiliare înregistrate în România, în primul trimestru al acestui an, a fost de 202 milioane de euro, ....
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

…. în creştere cu 69% faţă de aceeaşi perioadă din 2023, se arată în raportul Colliers «CEE Investment Scene Q1 2024», dat ieri publicităţii, potrivit Agerpres.

Conform sursei citate, România a demonstrat, astfel, cea mai bună performanţă în comparaţie cu celelalte cinci economii majore (Bulgaria, Cehia, Ungaria, Polonia şi Slovacia) din Europa Centrală şi de Est (ECE).

 

 

Consultanţii Colliers apreciază că perspectivele pieţei imobiliare rămân destul de solide în regiune, criteriile de mediu, sociale şi de guvernanţă (ESG) devenind tot mai relevante pentru investitorii imobiliari, bănci şi chiriaşi în procesul decizional.

La nivelul celor şase ţări din ECE, în ansamblu, volumul total de investiţii a scăzut cu 15%, comparativ cu primul trimestru din 2023, până la aproximativ 1,2 miliarde de euro. În acest context, Cehia a devenit noul lider în regiune, cu volume de investiţii ce au reprezentat 46% din totalul zonei, surclasând Polonia, care a avut o pondere cumulată de 30% din volumele tranzacţionate, în primul trimestru al acestui an. În ansamblu, raportul de specialitate evidenţiază faptul că rezultatele înregistrate au variat semnificativ în regiune, de la o scădere de 94% a activităţii în Slovacia, la o creştere de 69% în România. Primele trei luni din 2024 au adus pentru România o pondere de 16% din volumul total de investiţii al regiunii, comparativ cu 5% – 7%, cât înregistra în anii dinaintea pandemiei.

 

 

În plus, sectorul de retail a fost dominant pe plan local în perioada analizată, în ceea ce priveşte activitatea tranzacţională, cu circa 66% din volumul total al investiţiilor cu active imobiliare comerciale, urmat de sectorul hotelier (aproximativ 21%). De altfel, retailul este noul lider şi în regiunea ECE, reprezentând 43% din volumele tranzacţionate, în perioada ianuarie – martie 2024, urmat de hoteluri (cotă de 20%) şi industrial şi logistic (I&L) – cu 15%. Pe de altă parte, volumul investiţiilor în birouri a continuat să scadă şi a ajuns la doar 13% din volume.

Capitala României are unul dintre cele mai mari randamente investiţionale din regiune pentru sectoarele industrial şi al clădirilor de birouri (7,5% pentru activele prime), dar şi retail (7,25%), notează raportul de specialitate. Colliers este unul dintre liderii globali în servicii de consultanţă imobiliară şi de management al investiţiilor, cu operaţiuni în 68 de ţări şi 19.000 de specialişti.

 

CITEȘTE ȘI:

 

De ce atât de puțini tineri cumpără imobiliare?

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns