Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

IMPACTUL TAXEI EUROPENE

România a plătit 3,75 miliarde de lei pentru plasticul nereciclat

România a plătit 3,75 miliarde de lei pentru plasticul nereciclat
Taxa este de 0,8 euro/kg de deșeuri nereciclate și aduce între 6 și 8 miliarde de euro anual la bugetul european.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

 

 

În 2021, Comisia Europeană a introdus Contribuția Națională pentru Plastic (NPC), o măsură care nu vizează doar protecția mediului, ci și acoperirea deficitului bugetar al Uniunii Europene, cauzat de Brexit, cheltuielile post-pandemie și sprijinul pentru Ucraina. Deși NPC este considerată o contribuție, nu o taxă, Comisia Europeană estimează că între 2021 și 2027 va aduce 750 miliarde de euro la bugetul UE.

 

 

 

În România, NPC a fost plătită anual de Ministerul Finanțelor, pe baza raportărilor Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, iar pentru plasticul nereciclat, România a plătit până acum 3,75 miliarde de lei (aproximativ 758 milioane de euro).

 

 

 

La începutul anului 2021, ministrul Mediului, Mircea Fechet, declara că taxa nu ar trebui plătită din bugetul de stat, dar, în realitate, plata a fost suportată de stat. Raul Pop, director de programe în asociația Ecoteca, a subliniat că România suferă de o slabă guvernanță în domeniul deșeurilor, ceea ce a dus la pierderi economice și costuri suplimentare pentru gestionarea poluării.

 

 

 

Conform Regulamentului UE nr. 2021/770, suma anuală se calculează pe baza cantităților de deșeuri de ambalaje din plastic nereciclate raportate. Deși Sistemul Garanție-Returnare a fost implementat în 2024 pentru a reduce cantitățile de deșeuri, creșterea cantităților de plastic nereciclat raportată anul acesta ridică semne de întrebare. Taxa este de 0,8 euro/kg de deșeuri nereciclate și aduce între 6 și 8 miliarde de euro anual la bugetul european.

 

 

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns