Image 1
Image 2
Acasa

REALITATEA DURĂ

România confruntată cu o criză a sărăciei în rândul copiilor și tinerilor

România confruntată cu o criză a sărăciei în rândul copiilor și tinerilor
tatisticile evidențiază discrepanțe semnificative între copiii de etnie romă și cei de etnie majoritară în ceea ce privește sărăcia monetară, participarea școlară și abandonul școlar.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

 

România ocupă prima poziție în Europa în ceea ce privește impactul sărăciei asupra copiilor și tinerilor. Conform datelor din 2021, peste 40% dintre copiii și tinerii români cu vârste între 0 și 17 ani se aflau în risc de sărăcie sau excluziune socială, conform unui document publicat de Ministerul Educației și preluat de News.ro. Documentul, intitulat „Strategia Națională pentru Susținerea Părinților 2024 – 2030”, evidențiază că România înregistrează cea mai mare incidență a sărăciei în rândul țărilor membre UE, urmată de Spania cu 33,4%. În perioada 2018-2021, trei din zece copii români au fost afectați de sărăcie.

 

Conform datelor Institutului Național de Statistică, în 2021, 41,5% dintre copiii și tinerii români cu vârste între 0 și 17 ani se aflau în risc de sărăcie sau excluziune socială. Această rată este cea mai mare din UE. În același timp, unul din patru tineri cu vârste între 18 și 24 de ani se afla în aceeași situație, depășindu-se astfel pragul de sărăcie corespunzător adulților.

 

Gospodăriile cu doi adulți și trei sau mai mulți copii dependenți au fost cel mai puternic afectate, cu 56,4% în 2021, față de 53,4% în 2018. Totodată, 28,8% dintre familiile monoparentale au trăit în sărăcie în 2021, în scădere față de 2018 (41,6%).

 

Ministerul Educației propune o strategie care să ofere sprijin părinților aflați în sărăcie, prin asigurarea locurilor de muncă și creșterea ofertei de locuri de muncă, în special în zonele marginalizate. De asemenea, se urmărește dezvoltarea așezărilor durabile și reziliente.

 

Statisticile evidențiază discrepanțe semnificative între copiii de etnie romă și cei de etnie majoritară în ceea ce privește sărăcia monetară, participarea școlară și abandonul școlar. Mai mult de jumătate dintre persoanele de etnie romă care au absolvit cel mult 8 clase nu știu să scrie sau întâmpină dificultăți majore în acest sens.

 

Ministerul Educației subliniază necesitatea unor măsuri active pentru sprijinirea părinților în situații precare, nu doar prin beneficii sociale, ci și prin facilitarea accesului la locuri de muncă și dezvoltarea infrastructurii necesare susținerii parentale.

 

CITEȘTE ȘIMircea Dumitru: Sărăcia te împiedică să aloci timp studiului

Ciornă automată

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with