Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

România este singura țară din Uniunea Europeană care a primit clauza de investiții în 2014

Liviu Voinea: Impactul ar fi de patru miliarde de lei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Liviu Voinea, ministrul delegat pentru buget
Liviu Voinea, ministrul delegat pentru buget

România este singura țară din Uniunea Europeană care a primit, în 2014, clauza de investiții, pentru creșterea cofinanțării de fonduri europene, a declarat, Liviu Voinea, ministrul delegat pentru Buget.

“România este singura țară din Uniunea Europeană care a primit în 2014 clauza de investiții, și anume o creștere a nivelului deficitului cu 0,2%, exclusiv pentru investiții, respectiv pentru creșterea cofinanțării de fonduri europene. Sunt patru țări care au cerut: Italia, Slovacia, Bulgaria și Romania, iar România este singura care a primit. (…) Noi am făcut bugetul împreună cu reprezentanții FMI și cei ai Comisiei Europene, în luna octombrie, cu ceea ce aveam la dispoziție și anume încasările la nouă luni. S-a construit o estimare de inflație și de creștere economică, iar veniturile au fost mărite cu aceste doua elemente. Am ajuns la o sumă totală a veniturilor și am negociat nivelul deficitului (…)”, a spus Liviu Voinea, într-un context în care a explicat modul în care a fost construit bugetul pe anul 2014.

Acesta a explicat că unele măsuri, precum creșterea accizei la carburanți cu 7 eurocenți pe litru, au fost negociate cu reprezentanții Fondului Monetar Internațional și cu cei ai Comisiei Europene.
Întrebat dacă Romania se putea încadra în deficitul bugetar și în parametri bugetari fără introducerea acestei taxe pe accize, Voinea a precizat 
că au fost multe măsuri puse pe masa negocierilor, printre care și creșterea cotei unice de la 16 la 18%.

Liviu Voinea este optimist că în 2014 măsurile pe care le-a luat Guvernul vor stimula consumul și creditarea, chiar dacă în acest an, în ciuda reîntregirii salariilor bugetarilor acest lucru nu s-a întâmplat.
“Chiar dacă au fost în acest an reîntregite salariile, o mare parte din bani s-au dus la plata ratelor la bănci (…). Am încredere că de la începutul anului 2014, prin noul mecanism pe care Guvernul l-a aprobat și anume garanții pentru IMM-uri de două miliarde de lei, la care mai pun și băncile două miliarde de lei, înseamnă 4 miliarde de lei numai pentru împrumuturi pe care să le ia IMM-urile pentru capital de lucru. Este o măsura de stimulare a creditării importantă pentru IMM-uri”, a adăugat Voinea.

Întrebat dacă poate da asigurări că banii din acciză se vor duce către drumuri și autostrăzi, șeful de la Buget a adăugat că nu poate din punct de vedere legal să stipuleze explicit acest lucru.
Acesta a menționat că nu sunt rezerve în buget, ci doar în trezorerie, respectiv rezervele fiscale pentru finanțarea deficitului bugetar. “Este vorba de acel buffer, de acele rezerve fiscale, care asigură un necesar de finanțare de 4 — 5 luni. Ele nu sunt în buget, însă finanțează deficitul bugetar”, a mai subliniat ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns