Zilele trecute, Organizația Salvați Copiii România a lansat două studii importante, “Sărăcia și excluziunea socială a copiilor din Europa” și “Evaluarea fenomenului copiii și tinerii străzii”.
Datele prezentate nu sunt îmbucurătoare< unul din doi copii români este supus riscului sărăciei și excluderii sociale.
Sute de mii de copii condamnați la înfometare și analfabetism
Organizația din țara noastră a lansat la prezentarea studiilor și proiectul “Centre Educaționale Integrate pentru Grupuri Vulnerabile”, proiect prin care peste o mie de copii din medii defavorizate vor avea acces la programe de educație preșcolară și școlară în 17 centre deschise în opt regiuni ale țării. Alături de Bulgaria, România este țara europeană cu cei mai mulți copii expuși riscului sărăciei și excluziunii sociale, peste 50%. Gabriela Alexandrescu, în calitate de președinte executiv al Organizației Salvați Copiii, a declarat că practic, în țara noastră, sute de mii de copii sunt condamnați la înfometare, mizerie și analfabetism.
Numărul copiilor expuși riscului de sărăcie din Europa e în creștere
În raportul “Sărăcia și excluziunea socială a copiilor din Europa”, Salvați Copiii avertizează publicul cu privire la amploarea acestei realități. Studiul scoate în evidență faptul că România este, alături de Bulgaria, țara cu cei mai mulți copii săraci din Europa. Pe pagina Organizației Salvați Copiii au fost expuse și principalele date extrase din raport, date pe care le prezentăm în rândurile de mai jos. În perioada 2008-2012, numărul copiilor expuși riscului de sărăcie ori excluziune socială din Europa a crescut cu aproape un milion. 27 de milioane de copii din Europa sunt expuși la ora actuală. Dacă în țările nordice – Norvegia, Suedia, Danemarca, Finlanda și Islanda, respectiv în Slovenia, Olanda, Germania, Elveția și Cehia, între 12 și 19% din copii trăiesc în sărăcie, în Grecia, Ungaria și Lituania procentul ajunge la 35-41 la sută. În România și Bulgaria procentul e de 52%. Aproximativ 13% din copiii europeni abandonează școala după ciclul gimnaziale, procentul la noi în țară fiind de 17,4%.
Fenomentul copiii și tinerii străzii
Cel de-al doilea raport, “Evaluarea fenomenului copiii și tinerii străzii”, arată că populația de copii și tineri ai străzii este la nivelul Capitalei de aproximativ 1.100 de persoane. Din acest total, 58% locuiesc permanent în stradă, fie în adăposturi improvizate gen sistem de canalizare, mașini abandonate, fie în corturi sau clădiri părăsite. 42% au un acoperiș deasupra capului, dar petrec mult timp în stradă cerșind – 44% din ei, colectând deșeuri – 33% sau prestând munci ocazionale – 23%. Din tinerii aflați permanent în stradă, jumătate spun că sunt în această situație de mai bine de zece ani, 48% din ei mărturisind că au beneficiat de servicii de asistență socială în ultimul an. 54% cerșesc pentru a obține bani, 33% colectează deșeuri în acest sens, iar 32% din cei ce se află permanent în stradă susțin că se droghează pe cale injectabilă. Drogurile injectabile aduc o mulțime de boli. 64% spun că au hepatita C, iar 33% că au contractat virusul HIV.
Fii primul care comentează