Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

PRODUCȚIE

​România face un pas important spre independența energetică prin începerea forajelor în perimetrul Neptun Deep

​România face un pas important spre independența energetică prin începerea forajelor în perimetrul Neptun Deep
În paralel cu forajul, se desfășoară lucrări pentru construirea platformei de producție, a navei de suport pentru operațiunile de producție și a stației de măsurare a gazelor naturale
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

 

 

 

OMV Petrom și Romgaz au anunțat începutul forajului pentru dezvoltarea și exploatarea zăcămintelor de gaze naturale Pelican Sud și Domino, situate în perimetrul Neptun Deep, la 160 de km de țărmul Mării Negre. Proiectul avansează conform planului, iar prima producție de gaze este estimată pentru anul 2027. Odată atins platoul de producție, Neptun Deep va contribui cu aproximativ 8 miliarde de metri cubi de gaze naturale anual la producția României.

 

 

Christina Verchere, CEO OMV Petrom, a declarat: „Începerea forajului reprezintă un moment semnificativ în progresul proiectului Neptun Deep, care este esențial pentru România. Acest proiect va asigura necesarul de gaze naturale din surse interne și va întări poziția României pe piața europeană. De asemenea, se estimează că va aduce venituri de aproximativ 20 de miliarde de euro la bugetul de stat pe durata proiectului.”

 

 

Cristian Hubati, membru al Directoratului OMV Petrom, a adăugat: „Suntem entuziasmați să începem forajul celor zece sonde care vor asigura producția de gaze naturale. Prima sondă va fi forată în zăcământul Pelican Sud, în ape cu adâncime de aproximativ 120 de metri, iar lucrările vor continua până la sfârșitul anului 2026.”

 

 

Răzvan Popescu, director general ROMGAZ, a subliniat importanța strategică a acestui proiect, care va consolida poziția ROMGAZ pe piața energetică din România și din regiune. De asemenea, va contribui la susținerea strategiei de tranziție energetică a companiei.

 

 

În ceea ce privește tehnologia utilizată, structurile de ancoraj pentru Pelican au fost instalate cu tehnologia CAN-ductor de la Neodrill, care minimizează impactul asupra mediului. Forajul primei sonde va dura aproximativ 2-3 luni și va fi realizat cu unitatea mobilă de foraj Transocean Barents, special contractată pentru acest proiect.

 

 

Infrastructura necesară dezvoltării celor două zăcăminte include trei sisteme submarine de producție, o platformă offshore de gaze naturale, o conductă principală de gaze naturale până la țărm și o stație de măsurare a gazelor naturale. Platforma offshore va genera propria energie electrică, iar sondele și zăcămintele vor fi operate de la distanță, printr-o replică digitală (digital twin).

 

 

În paralel cu forajul, se desfășoară lucrări pentru construirea platformei de producție, a navei de suport pentru operațiunile de producție și a stației de măsurare a gazelor naturale. OMV Petrom și Romgaz investesc până la 4 miliarde de euro în dezvoltarea acestui proiect major.

 

 

Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*