Image 1
Image 2

TEHNOLOGIE DE VÂRF

România investește milioane de euro pentru șofatul fără șofer

Aproape o jumătate de miliard de euro în fabricarea de cipuri investește România din fondurile PNRR.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Ce înseamnă tehnologie de vârf?  Miliarde de tranzistori pe un singur cip, consum redus de energie. Investește România bani cu folos? “Când vin în România, ne spune un inginer român stabilit în Germania, aud că lumea vorbește despre companiile străine care nu plătesc impozite în România și arată spre mall-urile  și hipermahazinele de la marginea orașelor. Giganții economiei mondiale nu sunt la vedere.”
Cu precauția de rigoare, Valentin R. ne spune ce înseamnă adevărata tehnologie, competiția dintre companiile americane și cele europene.
90 de miliarde de tranzistori pe un singur cip
Cea mai mare fabrică de cip-uri se află în Taiwan,  teritoriu chinez, pentru care SUA are un interes strategic uriaș. Poate că recenta întâlnirea dintre preșentele american Joe Biden și conducătorul Chinei Xi Jiaoping, au lămurit o partea problemei. De ce sunt atât de importnate cipurile, mai ales M3?
M3 este prima companie din lume care produce cipuri de computer folosind tehnologia de 3 nanometri de la producătorul contractual taiwanez TSMC.Aceasta este cea mai mică dimensiune a structurii disponibilă în prezent în producția de serie. Aceasta înseamnă: niciun alt furnizor nu poate găzdui atât de mulți tranzistori într-un spațiu atât de mic.
În contrapondere la cipurile taiwaneze Apple, compania americană, a cheltuit sute de milioane de euro în ultimii ani pentru o clădire comercială de ultimă generație, în centrului orașului München. Oricine stă în fața noii clădiri cu șase etaje nu va vedea nici logo-ul Apple și nici numele companiei.

 

Recepția este situată sub arcade în curtea interioară, ceea ce este greu de văzut pentru vizitatori. Aici grupul iPhone  cu 2.000 de experți cercetează cipurile pe care cea mai valoroasă companie tehnologică din lume vrea să le folosească pentru a se deosebi de toți ceilalți producători de computere și smartphone-uri. Tech Insights, seria M3 reprezintă un mare pas înainte în tehnologia GPU, adică procesoare grafice. Acesta este domeniul Nvidia, cel mai valoros producător de cipuri din lume.

 

Apple, în urmă cu trei ani,  a instalat în computerele sale Mac primul său procesor de computer sub denumirea de M1. Procesoarele sunt creierul fiecărui computer. Acest lucru  conduce, printre alte avantaje la un consum de energie semnificativ mai mic.
Cum se dezvoltă această nouă tehnologie în România? îl întrebăm pe inginerul venit să-și petreacă vacanaț în România? Din câte știe domnul Valentin, în România se discută de vreo trei ani despre dezvoltarea unei industrii a cipurilor.

 

Robert Bosh SRL și Automotive SRL, două companii germane, au realizat un proiect  în România legat de șofatul fără șofer.  Aceste companii promit că vor dezvolta investiții în cipuri cu finanțare din PNRR. Au fost selectate de către Comisia Europeană pentru a primi finanțare din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns