Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Romania, invitata de onoare la urmatoarea editie a Salonului de Carte de la Paris

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Romania va fi tara invitata de onoare la urmatoarea editie a Salonului International de Carte de la Paris, ce va avea loc in martie 2013, dupa ce Sindicatul francez al editorilor a aprobat candidatura unica a tarii la acest titlu.

Contactati de MEDIAFAX, reprezentantii Institutului Cultural Roman (ICR), care organizeaza anual standul Romaniei la prestigiosul eveniment editorial parizian, au confirmat informatia aparuta in presa franceza.

Institutul Cultural Roman si Centrul National al Cartii din Romania “ar trebui sa incurajeze traducerile in franceza ale autorilor lor, avand in plus subventiile acordate de Centrul national de Litere (din Franta – Centre Nationale des Lettres, redenumit Centre National du Livre, n.r.)”, se mai spune in livreshebdo.fr.

Limbile romana si franceza, ambele de origine latina, au numeroase asemanari gramaticale si lexicale. Romania, tara francofona si francofila, este membra a Uniunii Europene din 2007, se mai noteaza in articolul citat.

La Salonul de Carte de la Paris de anul acesta, cea de-a 32-a editie (16 – 19 martie), ICR a abordat tema “vagabondajului literar”, ilustrata de figura lui Panait Istrati. Scriitorii invitati, Gabriela Adamesteanu, Ioana Bot, Letitia Ilea, Ion Manolescu si Razvan Radulescu, au discutat pe aceasta tema cu scriitori francezi, in cadrul unei mese rotunde, iar Kosti Lacatus Orchestra a sustinut concertul “Panait vagabondul” pe scena Salonului Cartii, un voiaj muzical prin Romania, Ungaria, Corsica si Argentina. Pe toata durata salonului, a fost prezentata expozitia “Panaït Istrati, vagabond de génie”.

Totodata, la standul Romaniei, printre alte manifestari, au fost organizate lansari de carte ale unor autori romani, publicate in Franta si in Romania: “Lizica Codreano, une danseuse roumaine dans l’avant-garde parisienne” de Doina Lemny (ed. Fage, prin programul Publishing Romania), “Syndrome de panique dans la Ville Lumière” de Matei Visniec (ed. Non Lieu, prin programul TPS), “Blues pour chevaux verts” de Letitia Ilea (ed. Le corridor bleu, prin programul TPS), “FEM” de Magda Carneci (Cartea Romaneasca), “Le Camion bulgare” de Dumitru Tepeneag (ed. POL) si “Littérature roumaine. L’Entre-deux-guerres” de Andreia Roman (ed. NonLieu, prin programul Publishing Romania).

Tara invitata de onoare la Salonul de Carte 2012 a fost Japonia.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns