
România primeşte 39,8 miliarde. euro de la Uniunea Europeană cu peste 8-9 mld mai mult decât în exerciţiul financiar 2007-2013. Suma a fost confirmată, într-o declaraţie de presă , făcută la Bruxelles, de pre;edintele Traian Băsescu. Este mai puţin decât se aştepta. Băsescu a plecat la Bruxelles cu un mandat de 43 de miliarde de euro. Discuţiile privind formula de calcul a bugetului UE în exerciţiul bugetar 2014-2020 au început la nivelul Consiliului UE încă din primăvara anului trecut, când Comisia Europeană a prezentat o propunere de buget maximalist în care României îi reveneau circa 48 de miliarde de euro.
UE s-a dotat cu un buget, după negocieri maraton de aproape 20 de ore. Rompuy a anunţat că s-a ajuns la un acord
Blocajul persisă la Bruxelles la 18 ore de la debutul summit-ului UE pe marginea bugetului UE
Membrii UE nu se înţeleg pe bugetul 2014-2020, nu este exclus ca summitul liderilor Uniunii să eşueze
Bugetul Uniunii Europene pentru 2014-2020 va fi de 960 mld. euro în termeni de angajament şi de 908 mld. euro în termen de plăţi. Din aceşti bani, România va primi în jur de 43 mld. euro, mai mult cu 8-9 mld euro faţă de exerciţiul financiar 2007-2013, dar mai puţin decât spera în urma summit-ului UE din noiembrie trecut când părea că va va obţine în jur de 45 mld. euro.
Bugetul UE este mult diminuat faţă de propunerea Comisiei Europene care ceruse 973 mld. euro în termeni de angajament şi 943 mld. euro în termen de plăţi.
Compromisul a fost necesar pentru că ţările contributoare nete la bugetul UE – Marea Britanie, Olanda, Germania şi ţările nordice – au cerut reducerea bugetului, iar cele mai sărace nu au avut puterea de a împiedica reducerea bugetului. Totuşi ele au primit satisfacţii pentru că sumele pe care le aşteptau nu le-au fost amputate dramatic.
Fii primul care comentează