Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

INFLAȚIE

România rămâne în topul țărilor cu inflație ridicată în UE, în ciuda tendinței europene de scădere

România rămâne în topul țărilor cu inflație ridicată în UE, în ciuda tendinței europene de scădere
Totodată, se estimează o scădere a acesteia la 3,1% până la finalul anului 2026.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

 

 

 

Inflația anuală în Uniunea Europeană a înregistrat o ușoară scădere în februarie 2025, ajungând la 2,7%, comparativ cu 2,8% în ianuarie, conform datelor Eurostat. În zona euro, inflația a coborât mai rapid decât se aștepta, de la 2,5% la 2,3%.

 

 

În contrast cu această tendință, România continuă să se numere printre statele cu cele mai ridicate rate ale inflației, atingând 5,2%. Aceasta este depășită doar de Ungaria (5,7%) și urmată de Estonia (5,1%). Conform Institutului Național de Statistică (INS), inflația la nivel național a crescut ușor în februarie, ajungând la 5,02%, față de 4,95% în ianuarie. Cele mai mari creșteri de prețuri s-au înregistrat în sectorul serviciilor (+6,42%), urmat de mărfurile nealimentare (+4,79%) și produsele alimentare (+4,54%).

 

 

La nivel european, cele mai semnificative contribuții la creșterea prețurilor provin din sectorul serviciilor (+1,66 puncte procentuale) și din cel alimentar, al alcoolului și al tutunului (+0,52 pp), în timp ce prețurile la energie au crescut moderat, cu doar 0,2%.

 

 

În acest context economic dificil, Banca Națională a României (BNR) și-a revizuit în creștere prognoza de inflație pentru sfârșitul anului 2025, de la 3,5% la 3,8%. Totodată, se estimează o scădere a acesteia la 3,1% până la finalul anului 2026.

Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*