Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

România, ţară invitată in premiera la Salonul Internaţional de Carte de la Torino

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

România va fi, pentru prima oară, ţară invitată de onoare la Salonul Internaţional de Carte de la Torino, cea mai importantă manifestare de profil din Italia, care se desfăşoară în perioada 10-14 mai 2012, informează miercuri un comunicat al Institutului Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia (IRCCU), preluat de financiarul.ro.

Cea de-a XXV-a ediţie va fi celebrată, tot în premieră, prin prezenţa a două ţări invitate de onoare: România şi Spania, precum şi prin alegerea unei teme contemporane: ‘Vivere in rete: le mutazioni indotte dalle tecnologie digitali/A trăi în reţea: modificările impuse de tehnologiile digitale’.

 

Standul naţional al României, cu o suprafaţă de 400 metri pătraţi, este construit după un concept inovativ şi interactiv, atât pentru a atrage publicul larg şi specialiştii, cât şi pentru a ilustra producţia editurilor româneşti reprezentative.

Pe lângă punctul informativ şi librăria Humanitas, standul va include o zonă multimedia, unde vizitatorii vor putea accesa o panoramă reprezentativă pentru imaginea României, în varii domenii (literatură, teatru, arte vizuale, film, muzică, dans, turism) şi un punct de informare turistică, organizat în parteneriat cu Biroul Naţional de Turism al României în Italia. De asemenea, în biblioteca multimedia a standului, publicul va putea consulta e-book-uri, iar în salonul interactiv site-uri reprezentative pentru dinamica peisajului cultural din România.

În parteneriat cu Memorialul Victimelor Comunismului şi al Rezistenţei şi cu Academia Civică, pe o latură a standului va fi montată o expoziţie de fotografii dedicată victimelor comunismului.

În sala de conferinţe vor fi organizate 30 de manifestări, cuprinzând lansările traducerilor din literatura română apărute în Italia de la ediţia precedentă a Salonului, mese rotunde propuse de Asociaţia Italiană a Româniştilor, dezbateri, dialoguri între scriitori români şi scriitori italieni, organizate de Fundaţia Bellonci, care decernează prestigiosul Premiu literar Strega, şi colectivul de limba şi literatura italiană al Universităţii din Bucureşti.

Cei peste 120 de invitaţi – români şi italieni – ai ICR sunt scriitori, traducători, jurnalişti culturali, editori, critici literari, profesori, românişti, italienişti.

La 9 mai, în seara premergătoare deschiderii oficiale a Salonului, la Auditorium Giovanni Agnelli din Torino va avea loc un concert de gală susţinut de soprana Anita Hartig şi tenorul Teodor Ilincăi, acompaniaţi de Orchestra Filarmonicii din Torino, dirijată de Francesco Pasqualetti.

Sâmbătă, 12 mai, începând cu ora 20.00, în Piazza Castello din centrul oraşului, şi duminică, 13 mai, începând cu ora 20.00, la intrarea principală a Salonului de Carte, vor avea loc două reprezentaţii ale Teatrului Masca cu spectacolul Statuile, în regia lui Mihai Mălaimare.

În seara de 12 mai, de la ora 22.00, pe faţada medievală a Palatului Madama din Torino va putea fi admirată o proiecţie multimedia realizată de Kotki Visuals, dedicată participării României la Salonul Internaţional de Carte de la Torino.

Totodată, pentru a marca prezenţa României ca ţară invitată de onoare, la Torino se află în desfăşurare o campanie vizuală în reţeaua de tramvai şi de metrou.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns