România intenționează să revină pe piețele internaționale de capital în prima jumătate a acestui an și să vândă eurobonduri, după ce miercuri a strâns două miliarde de dolari din vânzare de obligațiuni în dolari, a declarat miercuri ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea, pentru Bloomberg.
Liviu Voinea a adăugat că România vrea să vândă eurobonduri pe zece ani ‘îndată ce va apărea o fereastră de oportunitate’ în cadrul strategiei sale de a extinde maturitatea datoriei.
România a împrumutat marți un miliard de dolari pe 10 de ani cu randament de 5,021% (cupon 4,875%) și un miliard de dolari pe 30 de ani cu randament de 6,258% (cupon 6,125%). Prin această emisiune, România s-a alăturat altor țări din regiune precum Letonia și Polonia, care au decis să profite de reducerea costului împrumuturilor înaintea următoarei reuniuni de politică monetară de la Rezerva Federală americană, reuniune la care ar urma să fie decisă reducerea stimulentelor monetare, o decizie care ar putea afecta apetitul investitorilor pentru obligațiunile emise de statele emergente.
‘Am terminat cu emisiunile de obligațiuni în dolari pentru acest an însă vom reveni pe piață în prima jumătate a acestui an cu o emisiune de eurobonduri pe 10 ani’, a declarat Voinea la conferința Euromoney de la Viena. ‘În prezent, condițiile de pe piață nu sunt la fel de favorabile cum erau anul trecut din punct de vedere al contextului internațional, însă sarcina noastră este să reducem marja’, a adăugat Voinea.
Ministrul delegat pentru Buget a precizat că banii strânși marți permit României să-și finanțeze deficitul bugetar timp de șase luni, mai mult decât perioada de patru luni prevăzută în acordul convenit cu Fondul Monetar Internațional.
Potrivit unui document publicat pe pagina de Internet a Ministerului de Finanțe, în 2014 planurile de finanțare ale României prevăd împrumuturi externe în valoare de două miliarde de euro. ‘Este posibil să depășim acest plan pe baza condițiilor de pe piață’, a spus Liviu Voinea.
Executivul României a hotărât, la finalul anului trecut, suplimentarea sumei maxime care poate fi împrumutată de stat de pe piețele internaționale pe termen mediu, în cadrul programului “Medium Term Notes”, de la opt miliarde de euro la 15 miliarde de euro.
Fii primul care comentează