Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

AVERTISMENTE ȘI MĂSURI PREVENTIVE

România, vulnerabilă în faţa poliomielitei, din cauza ratei scăzute de vaccinare

Singura metodă sigură de prevenire a poliomielitei este vaccinarea.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

 

 

 

România este considerată vulnerabilă în fața poliomielitei, o boală transmisibilă care poate cauza paralizie sau chiar deces, din cauza ratei scăzute de vaccinare. Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) a transmis o alertă către Ministerul Sănătății și centrele regionale de sănătate publică, solicitând intensificarea eforturilor de vaccinare și recuperarea copiilor nevaccinați pentru imunizare acolo unde este posibil.

 

 

Poliomielita este o boală infecțioasă cauzată de virusul poliomielitic, care aparține clasei enterovirusurilor și include trei tipuri de virus (tipurile 1, 2 și 3). Boala are un impact semnificativ asupra sănătății, provocând handicapuri motorii permanente și mortalitate, conform specialiștilor INSP. În România, ultimul caz de poliomielită a fost înregistrat în 1992, virusul fiind atunci “importat” din Bulgaria.

 

Acoperirea vaccinală în România pentru vaccinul DTPa-HB-VPI este suboptimă, fiind de doar 76,7% și în continuă scădere. În aceste condiții, INSP recomandă:

 

 

coordonarea strictă a activităților de vaccinare conform calendarului național;

 

monitorizarea atentă a acoperirii vaccinale de către direcțiile județene de sănătate publică;

 

gestionarea eficientă a campaniilor de vaccinare și recuperare, sprijinite de INSP ori de câte ori este necesar.

 

 

Virusul poliomielitic se răspândește prin ingestia de alimente sau apă contaminate cu materii fecale, dar și pe cale aeriană, prin secrețiile nazo-faringiene. Virusul este extrem de contagios, iar persoanele infectate devin sursă de transmitere cu 7-10 zile înaintea debutului simptomelor. Eliminarea virusului poate continua până la 4-6 luni prin materiile fecale.

 

 

Perioada de incubație a virusului este, în medie, de 7-14 zile. În cele mai multe cazuri (95%), infecția nu prezintă simptome, dar poate evolua către poliomielită paralitică sau iritație meningeală în 1-5% dintre cazuri. Paralizia provocată este flască, asimetrică și afectează mușchii membrelor. În cazuri severe, pot fi implicați și mușchii respiratori, ceea ce poate duce la deces. Paralizia cauzată este permanentă și invalidantă.

 

 

Vaccinarea – măsura de prevenire sigură

 

Singura metodă sigură de prevenire a poliomielitei este vaccinarea. În România, vaccinarea împotriva poliomielitei a fost introdusă în 1956. Până în 2008, s-a utilizat vaccinul oral polio (VPO), ulterior fiind înlocuit cu vaccinul injectabil polio (VPI), considerat sigur și cu puține contraindicații.

 

 

Conform calendarului național de vaccinare:

 

 

vaccinul hexavalent (DTPa-VPI-Hib-Hep. B) se administrează la 2, 4 și 11 luni;

 

vaccinul tetravalent (DTPa-VPI) este administrat la 6 ani;

 

vaccinul inactivat poliomielitic (VPI) este administrat la 8 ani, toate fiind disponibile la medicul de familie.

 

 

Această schemă de vaccinare reprezintă măsura esențială pentru protejarea copiilor împotriva poliomielitei.

Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*