Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Românii decid cine îi va reprezenta în Parlamentul European

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Duminică, în România au loc la alegeri europarlamentare, pentru  cei 32 de reprezentanţi ai României în Parlamentul European. Tot duminică în România vor avea loc alegeri parţiale pentru opt colegii vacanţe din Parlamentul de la Bucureşti, dar şi pentru o serie de primării ale unor comune. Secţiile de votare s-au deschis la ora 7.00 şi se vor închide la 21.00.

UPDATE: 18.20: Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române (BOR), Daniel, a votat duminică după-amiază la secția 644 organizată la Școala Generală 74 “Ienăchiță Văcărescu”, unde i-a binecuvântat pe membrii acesteia și pe alegători și a împărțit iconițe cu Maica Domnului.

UPDATE: 16.00: Elisabeta Joldea din Alba Iulia s-a dus la vot, la cei 99 de ani ai săi, spunând că “trebuia” să facă asta şi aşteptând de la cei aleşi “respect” şi “să aducă ceva bine în ţară”

UPDATE: 14.20: Preşedintele Forţei Civice, Mihai Răzvan Ungureanu, a declarat că a votat convins fiind că soarta României depinde de soarta Europei, el arătând că toata lumea trebuie să meargă la vot şi să demonstreze ce înseamnă să fii cetăţean într-o ţară din UE.

UPDATE: 14.15: Preşedintele de onoare al PNL, Mircea Ionescu Quintus, a declarat, duminică, după ce şi-a exercitat dreptul de vot, că alegerile europarlamentare sunt la fel de importante precum cele locale, cei care vor fi aleşi ca eurodeputaţi având obligaţia de a face eforturi pentru ca românii să nu mai fie ”diferenţiaţi”.

UPDATE: 14.00: Primarul Constanţei, Radu Mazăre, a mers la vot îmbrăcat în haine kaki şi cu bereta roşie pe cap, fiind însoţit de şase tinere, el spunând că şi-a exprimat opţiunea electorală pentru ca Portul Constanţa “să fie parţial al autorităţii locale, aşa cum e în toată Europa”.

UPDATE: 13.50: Candidatul independent pentru alegerile europarlamentare, Mircea Diaconu, a votat, în scrutinul de duminică. Diaconu a explicat că acest drept de vot a fost câştigat cu greu.

UPDATE: 13.50: Eurodeputatul Corneliu Vadim Tudor consideră că alegerile europarlamentare care se desfăşoară duminică reprezintă un examen important pentru întreg anul electoral 2014.

UPDATE: 13.45: Europarlamentarul Iuliu Winkler (UDMR-PPE), candidat pentru un nou mandat, a declarat duminică, la Hunedoara, că a votat pentru conceptul unei Europe a regiunilor, a comunităţilor, şi pentru ca România să poată beneficia de mai mult sprijin din partea Uniunii Europene.

UPDATE: 13.40: Mircea Geoană a declarat duminică, după ce a votat, cu soţia şi fiica sa, la Liceul Jean Monnet, că românii trebuie să vină la vot pentru că o Europă puternică înseamnă o Românie puternică şi a transmis un gând de pace pentru Ucraina, spunând că situaţia de la graniţă nu ne poate fi indiferentă.

UPDATE: 13.35: Preşedintele Partidului Conservator, Daniel Constantin, consideră că românii au datoria de a veni duminică la urne pentru a vota asftel încât influenţa ţării noastre în Uniunea Europeană să crească.

UPDATE: 13.30: Deputatul PDL Cezar Preda a votat, duminică, la Buzău, “pentru viitor, şi nu pentru prezent”, el apreciind însă că nu este nicio şansă de schimbare, în condiţiile în care Poliţia ar fi “mână în mână cu cei care vor să fraudeze votul”.

UPDATE: 13.25: Prim-vicepreşedintele PNL, Klaus Iohannis, primarul Sibiului, a declarat duminică, la ieşirea de la urne, că a votat pentru România europeană, fiind convins că nu vor exista fraude la alegeri nici la Sibiu şi nici în restul ţării.

UPDATE: 13.20: Prim-vicepreşedintele PDL Cătălin Predoiu a declarat că a votat cu gândul la prosperitate pentru cetăţenii români, acasă şi în Europa, precum şi cu gândul la victoria binelui asupra răului.

UPDATE: 13.15: Procesul electoral în Penitenciarul cu Regim de Maximă Siguranţă (PRMS) din Tulcea s-a încheiat duminică, în jurul prânzului, iar alegătorii din Delta Dunării merg cu barca la secţiile de votare pentru a-şi alege reprezentanţii în Parlamentul European.

UPDATE: 12.55: Premierul Victor Ponta a fost întâmpinat, dumincă, la ieşirea de la Şcoala 2 din Buftea, unde a susţinut-o pe Gabriela Szabo la vot, de două grupuri de cetăţeni, unii l-au aclamat, iar alţii l-au huiduit. Unii tineri i-au reproşat lui Ponta că i-a catalogat drept golani într-o emisiune televizată. Ponta le-a răspuns, îniante de a se urca în maşină: “Cred că l-aţi auzit pe Băsescu, nu pe mine”.

UPDATE: 12.41: Europarlamentarul PNL Ramona Mănescu, candidat pentru un nou mandat, a votat, la Constanţa, pentru o mai bună reprezentare a României în Parlamentul European şi pentru ca “de data aceasta România să trimită la Bruxelles doar oameni competenţi”.

UPDATE: 12.30: Vicepreşedintele politic al UDMR, Laszlo Borbely, a declarat duminică, la Târgu Mureş, după exercitarea dreptului la vot, că este foarte important ca Uniunea, dar şi România, să aibă o prezenţă puternică, în următorii cinci ani, în Parlamentul European, întrucât numai aşa pot fi influenţate deciziile în cadrul Uniunii Europene, iar acesta ar trebui să fie un deziderat solidar al tuturor partidelor.

UPDATE: 12.25: Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat, duminică, după ce şi-a exprimat opţiunea electorală, că Uniunea Europeană este “o construcţie a liberalismului” şi îndemnându-i pe români să vină să voteze într-un număr cât mai mare.

UPDATE: 12.15: Preşedintele Traian Băsescu a fost huiduit la secţia de votare. Şeful statului a făcut apel la români să vină să voteze şi precizând că dacă aceştia nu îşi regăsesc opţiunile pe buletine, atunci să îşi anuleze votul, dar să nu absenteze.

UPDATE: 11.20: Fostul europarlamentar PDL Elena Băsescu s-a dus la vot, duminică dimineaţă, împreună cu soţul ei, Bogdan Ionescu, şi cu fetiţa lor, fiica preşedintelui scriind pe Facebook că a votat pentru viitorul copilului, precum şi pentru o justiţie independentă şi un stat de drept funcţional.

UPDATE: 11.10: Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a votat, la Craiova, “pentru o Românie puternic reprezentată şi respectată şi pentru o Românie liberă în care să avem încredere în instituţiile statului”.

UPDATE: 11.05: Deputatul Elena Udrea a votat la o secţie de votare de la Colegiul Naţional Mihai Eminescu din Capitală, alături de Ruxandra Dragomir şi Siegfried Mureşan, ea precizând că şi-a exercitat votul pentru “oameni puternici” şi pentru “competenţă şi performanţă”.

UPDATE: 11.00: Fostul preşedinte Ion Iliescu a votat, duminică, la Liceul Jean Monnet din Capitală, el declarând că a votat pentru consolidarea statutului României de stat membru al UE şi pentru “consolidarea locului şi rolului grupului social-democrat din Parlamentul European, al stângii europene”.

UPDATE: 10.45: Preşedintele Forţei Civice (FC), Mihai Răzvan Ungureanu, a declarat că a votat în calitate de cetăţean responsabil, fiind convins că soarta României depinde de cea a Europei şi că” putem cu toţii contribui la binele nostru, dacă ştim să fim europeni”.

UPDATE 10.30: La Penitenciarul Poarta Albă au votat 987 de deţinuţi, între care Cristian Borcea şi Victor Becali. Gigi Becali nu are drept de vot.

UPDATE: 10.00: Premierul a votat pe o listă suplimentară în Capitală. Victor Ponta nu are buletin de Bucureşti. Victor Ponta a mers la vor însoţit de soţia sa Daciana Sârbu şi fiica lor, Irina. Premierul a declarat că el crede că Europa şi România se vor schimba în bine.

UPDATE: 9.55: Preşedintele PDL, Vasile Blaga, a votat, duminică dimineaţă, împreună cu soţia şi cu secretarul general al partidului, Gheorghe Flutur, la ora 09:30 la Liceul I. L. Caragiale, arătând că îi invită pe toţi românii să-şi manifeste voinţa politică. Blaga şi Flutur au votat pentru “viitorul european al României” şi “pentru români”.

UPDATE: 9.30:  Preşedintele UDMR, vicepremierul Kelemen Hunor, a declarat duminică, după ce şi-a exprimat opţiunea pentru alegerile europarlamentare, că a votat cu gândul că soarta comunităţilor etnice se va afla în atenţia organismelor europene.

UPDATE: 9.20: Vicepreşedintele PSD Ioan Rus a votat la secţia 160 din Cluj-Napoca, pentru “primul pas spre normalitate”, în urma căruia “combatanţii” să fie capabili “să depăşească faza bătăliei în tranşee” şi să comunice aşa cum comunică reprezentanţii Parlamentului European.

UPDATE: 9.15: Poliţia Cluj, sesizată de PSD în legătură cu o maşină pe care erau lipite afişe electorale ale PMP

UPDATE: 9.10: Europarlamentarul Corina Creţu a votat la secţia 160 din Cluj-Napoca, ea spunând că şi-a exprimat opţiunea electorală pentru ca “Europa să fie mai aproape de nevoile cetăţenilor”.

UPDATE: 9.10: Crin Antonescu a votat la Scoala 73 din Capitală. Preşedintele PNL a făcut apel ca oamenii să meargă la vot, apreciind că alegerile europarlamentare sunt chiar mai importante decât cele interne.

UPDATE: 9.00: Vicepremierul Liviu Dragnea, lider PSD, a votat, duminică dimineaţă, la Liceul Xenopol din Bucureşti, declarând ulterior că a votat pentru “cei care în final, prin munca lor, vor ajuta la bunăstarea României” şi precizând, legat de alegeri, că “lucrurile sunt foarte bine organizate”.

UPDATE: 8.50:  Procesul de votare la secţiile 158 şi 159, din cadrul Şcolii nr. 181, din Sectorul 1 al Capitalei, a fost întrerupt pentru zece minute, după ce preşedinta biroului electoral al secţiilor a suspectat că se confruntă cu un caz de turism electoral, potrivit unor oficiali din MAI.

UPDATE: 8:32: MAI a predat duminică între orele 6,00 şi 7,00 secţiile de votare către preşedinţii Birourilor electorale şi această activitate s-a desfăşurat fără probleme, a anunţat Monica Dajbog, purtător de cuvânt al MAI.

UPDATE: 7.50: Ministrul Afacerilor Interne, vicepremierul Gabriel Oprea, a declarat duminică, la ieşirea de la urne, că a votat pentru România şi pentru Europa.

UPDATE ora 7.00: S-au deschis secţiile de votare din toată ţara

UPDATE: Procesul de votare pentru europarlamentare a început deja în afara ţării, duminică, la ora 00.00, ora României, la secţiile de votare organizate pentru cetăţenii români în Australia (Canberra şi Sydney).

Având în vedere diferenţele de fus orar, următoarele secţii de votare deschise în afara ţării au fost cele de la Tokyo, Seul şi Phenian – ora 01.00, ora României.

Pentru alegerile de duminică au fost organizate 18.532 secţii de votare în ţară şi 190 de secţii în străinătate pentru alegătorii români aflaţi în străinătate. Alegerile se desfăşoară între orele 7.00 şi 21.00. La ora 21.00, preşedintele biroului electoral al secţiei de votare declară votarea încheiată şi dispune închiderea sălii unde se votează. Alegătorii care la această oră se află în sala unde se votează pot să îşi exercite dreptul de vot.

Alegătorii pot vota la secţia de votare unde sunt înscrişi în copia de pe lista electorală permanentă sau în copia de pe lista electorală specială ori la orice altă secţie de votare, potrivit legii. Vor exista şi liste suplimentare pentru aceia care nu se află în localitatea de domiciliu.Precizăm că regula listelor suplimentare este valabilă doar pentru alegerile europarlamenare, nu şi pentru cele parţiale.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns