Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

PARTENERIAT STRATEGIC

Românii din Italia solicită urgentarea obținerii cărților de identitate prin intermediul misiunilor consulare

În cursul zilei de sâmbătă, 21 octombrie 2023 a avut loc o întâlnire în incinta Ambasadei României la Roma între reprezentanții diferitelor asociații românești din peninsulă și sătmăreanul Gheorghe Cârciu...
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

… – Secretar de Stat la Departamentul Românilor de Pretutindeni, ne informează corespon-dentul Informația Zilei la Roma, Honorius Barnișca.Gazda evenimentului a fost ambasadoarea Gabriela Dancău. Au fost prezenți reprezentanți ai unor asociații care funcționează în cadrul Bisericii ortodoxe, catolice și greco-catolice din Italia.

În deschidere, Excelența Sa, Gabriela Dancău a reamintit celor prezenți de strânsele relații între cele două state, de parteneriatul strategic care a împlinit 15 ani de la ratificare cât și proiectele care se vor face în Italia atât la nivel guvernamental, dar și legat de comunitatea românilor. Apoi s-a dat cuvântul invitaților, Gheorghe Cârciu și Cosmin Mitrea – Consul General. Întâlnirea a continuat cu întrebări adresate din public. Prima care s-a adresat invitaților a fost Adriana Maria Weissembacher originară din Satu Mare statornicită în Italia, în Regiunea Marche care a dorit să afle care sunt criteriile pe baza cărora se obțin fonduri de la Departamentul Românilor de Pretutindeni, deoarece anul acesta foarte multe proiecte au fost aprobate.

Președinte DRP a expus pașii de urmat în această direcție și anume depunerea unei cereri de finanțare care se evaluează de comisia de specialitate din departament. Fondurile din acest an au fost de peste 206 milioane lei ( circa 42 milioane euro) față de 12- 14 milioane lei (circa 2,5- 3 milioane euro) alocați anii trecuți. De asemenea, la întrebarea dacă există o statistică a sătmărenilor din diaspora, președintele Cârciu a menționat că nu are din păcate un număr exact, dar a menționat că în diaspora sunt peste 8 milioane de români, fără zonele istorice.

Revenind la un subiect abordat și o ocazia unei întrevederi de acum câteva luni și anume, cel al cărții de identitate de a putea fi obținută în misiunile consulare, deocamdată se pare că proiectul suferă întârzieri, însă oficialii de la București s-au angajat să țină o legătură strânsă cu Ministerul de Interne și Ministrul de Externe pentru acest subiect.

“Un alt proiect dezbătut care se dorește de mult timp este ca Statul Italian să recunoască ca minoritate românii din peninsulă, la fel cum sunt recunoscuți italienii din România, cu reprezentare în Parlamentul Italian, lucru la care este implicat Claudiu Stănășel, vicepreședintele consiliului local Prato din Regiunea Toscana”, a mai precizat Honorius Barnișca. Întâlnirea a dat prilejul dezbaterii mai multor aspecte legate de copii și cursurile de limba română, de evenimente socio- culturale la care DRP a oferit finanțare, acestea fiind aprobate aproape în totalitate. A fost discutată și ideea reintroducerii unor taxe consulare decente pentru anumite servicii, bani din care să poată fi asigurat un serviciu consular mai bun prin mărirea numărului de angajați care să ofere servicii la consulatele unde numărul cererilor este mai mare.
La sfârșitul întâlnirii, la cererea domnului Cârciu s-a rostit “Tatăl Nostru” și o binecuvântare pentru tot neamul românesc.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)