Image 1
Image 2
Acasa

DIN 30 NOIEMBRIE

Românii vor plăti 50 de bani pentru fiecare PET cumpărat

Sistemul de Garanţie-Returnare care va intra în vigoare pentru colectare selectivă şi reciclare va scoate din buzunarul românilor câte 50 de bani de fiecare dată când vor cumpăra băuturi ambalate în recipiente de plastic.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Ce este foarte interesant la acest proiect este că îi obligă pe consumatori să plătească de două ori pentru ambalaj, în condiţiile în care firmele producătoare deja îi taxează pe români pentru acest lucru. Se poate spune că este vorba despre o colectare selectivă, de care beneficiază iniţiatorii, dar pe banii… românilor!

Sistemul de Garanţie-Returnare este unul bine pus la punct şi intra în vigoare abia din 30 noiembrie. Trebuie menţionat că autorităţile au întârziat mai mulţi paşi ai acestui sistem în ultimii ani.

Astfel, administratorul sistemului de garanţie-returnare a fost numit abia la sfârşitul lunii august 2022, iar acesta ar fi avut nevoie de un an şi jumătate pentru a putea să pună în practică îndatoririle care îi revin.

Însă acum este cert faptul că din ultima zi a lunii noiembrie, românii vor avea la dispoziţie puncte de colectare electronică în fiecare supermarket, iar ministrul Mediului este de părere că oamenii vor fi receptivi la noul sistem de returnare.

“E foarte important ca cetăţenii să fie instruiţi să ştie să colecteze separat, fiecare la locul său. Pentru prima dată în instorie ministerul investeşte 1,2 miliarde de euro în colectarea separată. Este vorba de acel sistem care intră în vigoare la 30 noiembrie”, a declarat ministrul Mediului, Mircea Fechet.

Comercianţii români sunt bulversaţi de noile obligaţii care le revin

Mulţi dintre comercianţii români sunt bulversaţi de această decizie, având în vedere că este o obligativitate, şi nu doar pentru ei, ci şi pentru producătorii şi importatorii de băuturi din România.

Aceştia au fost anunţaţi încă din anul 2022 faptul că este necesar să facă parte din baza de date a Sistemului de Garanţie-Returnare pentru ambalaje, iar dacă nu se vor conforma, nu vor mai avea dreptul să vândă anumite produse în ambalaje din plastic.

Teoretic, aproximativ 80.000 de comercianţi ar trebui să înscrie în program, pentru a nu fi amendaţi cu sume cuprinse între 20.000 de lei şi 40.000 de lei.

Societatea de salubrizare din Satu Mare transportă fracţia umedă împreună cu cea uscată la groapa de la Doba

De menţionat este faptul că, într-un clasament al ţărilor membre UE, în ceea ce priveşte reciclarea selectivă, România este situată pe unul dintre ultimele locuri, cu un procent de reciclare de 12%.

Dar acest fapt nici nu ar trebui să ne mire, pentru că, teoretic, sătmărenii au obligaţia de a colecta separat fracţia umedă şi fracţia uscată, însă angajaţii de la firma de salubrizare le transportă la Groapa de gunoi de la Doba cu aceeaşi maşină şi în acelaşi spaţiu pentru deşeuri.

Practic, munca de selectare a gunoaielor menajere a sătmărenilor este luată în derâdere de operatorul de salubrizare din municipiul Satu Mare.

Într-un astfel de ritm, nu se ştie dacă până în 2030, procentul de reciclare şi colectare selectivă va ajunge la 90% în ţara noastră, aşa cum prevede legislaţia comunitară. Dacă România nu se cnformează, este pasibilă de a primi amenzi uriaşe.

Ciornă automată

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with