Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

S-a descoperit molecula care ar putea dubla durata de viata

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

„Fantana tinereţii” a reprezentat idealul a numerosi exploratori si cercetatori de-a lungul veacurilor, condusi de dorinţa de a descoperi secretul tinereţii si al longevitaţii extinse. Acum, un nou studiu pare sa fi identificat o molecula care indeplineste aceste condiţii.
Aceasta substanţa-minune este buckminsterfulerena, o molecula compusa din 60 de atomi de carbon aranjaţi in forma unei sfere geodezice (sau a unei mingi de fotbal). Substanţa poarta numele arhitectului Richard Buckminster Fuller, datorita asemanarii dintre structura acestei molecule si domul geodezic proiectat de acesta.

Buckminsterfulerena are potenţiale aplicari medicale impotriva cancerului si a HIV-ului, fiind folosita chiar si in cadrul vestelor antiglonţ.
Un studiu realizat recent in cadrul Université Paris-Sud arata un nou beneficiu al acestei molecule- prelungirea longevitaţii.

Cercetatorii au facut experimentul pe sobolani, care au fost imparţiţi in 3 grupuri. sobolanii din primul grup au fost hraniţi cu o substanţa placebo, cei din cel de-al doilea cu ulei de masline, iar cei din cel de-al treilea cu o combinaţie de ulei de masline si buckminsterfulerena.

Oamenii de stiinţa au descoperit ca sobolanii din primul grup au trait, in medie, 22 de luni, iar cei din cel de-al doilea au avut, in medie, o durata de viaţa de 26 de luni.
Surpriza a fost in cazul sobolanilor hraniţi cu ulei de masline si buckminsterfulerena- acestia au trait 42 de luni, aproape de doua ori mai mult decat sobolanii din grupul de control!

Cercetatorii spun ca rezultatul se datoreaza faptului ca buckminsterfulerena reduce stresul oxidativ care sta la baza imbatranirii.

„Rezultatele studiului nostru sunt extrem de importante pentru medicina, deschizand calea pentru numeroase aplicaţii ale acestei substanţe, inclusiv in cadrul terapiei anti-cancer, in cazul afecţiunilor neurodegenerative si impotriva imbatranirii”, au explicat cercetatorii in cadrul studiului publicat in jurnalul stiinţific Biomaterials.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns