Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

SCRIITORI ROMÂNI

S-a stins din viață Ion Vianu (15 aprilie 1934 – 20 iunie 2024), eminent medic psihiatru și scriitor român.

S-a stins din viață Ion Vianu (15 aprilie 1934 – 20 iunie 2024), eminent medic psihiatru și scriitor român.
S-a stins din viață Ion Vianu (15 aprilie 1934 - 20 iunie 2024), un eminent medic psihiatru și scriitor, cunoscut pentru exilul său în Elveția ca protest împotriva utilizării psihiatriei în scopuri represive și pentru contribuțiile sale remarcabile în literatură și psihiatrie.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Ion Vianu, fiul criticului literar Tudor Vianu și al Elenei Irimescu, nepoata lui Ștefan Irimescu, întemeietorul ftiziologiei din România, a fost un intelectual de marcă, cunoscut pentru cariera sa în psihiatrie și literatură. Născut la București, a fost inițial student la secția de limbi clasice a Facultății de Filologie din București între 1952 și 1954. În 1963, a devenit preparator la Clinica Universitară de Psihiatrie din București.

 

În 1977, după implicarea sa în mișcarea lui Paul Goma și semnarea Apelului acestuia, a emigrat în Elveția, unde a devenit cunoscut pentru criticile aduse utilizării psihiatriei în scopuri politice, exprimându-se împotriva acestei practici la postul de radio Europa Liberă. După Revoluția din 1989, Vianu s-a implicat activ în denunțarea psihiatriei politice comuniste, revenind în România pentru a scrie articole și comentarii politice în revistele “22”, “Dilema Veche” și ziarul “România liberă”. După pensionare, s-a întors definitiv în România, dedicându-se scrisului.

 

Printre operele sale literare se numără colaborarea cu Matei Călinescu la “Amintiri în dialog” (1994), romanele “Caietele lui Ozias” și “Vasiliu, foi volante” din trilogia neterminată “Arhiva Trădării și a Mâniei”, și “Paramnezii”, un roman despre exil și reîntoarcere. Alte lucrări includ “Necredinciosul”, inspirat de experiențele medicale ale autorului, și “Blestem și Binecuvântare”, o colecție de eseuri. “Investigații mateine” este un eseu biografic despre Mateiu Caragiale, iar “Exerciții de sinceritate” (2009) detaliază implicarea sa civică. Romanul autobiografic “Amor intellectualis” (2010) a fost desemnat “Cartea Anului 2010” de revista “România literară” și a câștigat multiple premii, inclusiv premiul de excelență Opera Omnia Radio România Cultural și premiul pentru memorialistică al revistei “Observator Cultural”.

 

 

Pentru „Amor intellectualis”, Ion Vianu a primit Premiul Cartea anului 2010 acordat de Revista România literară, iar pentru „Investigații mateine. Amintiri” a fost distins cu Premiul „Romulus Rusan” în 2022.

 

 

 

Ion Vianu a fost o figură atipică în peisajul cultural românesc, atât prin formația sa ca psihiatru și psihanalist, cât și prin curajul său ca disident. A explorat în mod unic dimensiunea autobiografică a literaturii, lăsând în urma sa un patrimoniu de neprețuit. Prin dispariția sa, cultura română suferă o pierdere ireparabilă.

 

 

 

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns