Fostul mare antrenor a fost declarat cetățean de onoare al orașului Ardud
Maestrul Tudor Barbul ar fi împlinit azi vârsta de 60 de ani… Dar din păcate ne-a părăsit luna trecută, pe 19 martie. Este și ziua în care s-a aprobat un amplu proiect de modernizare a sălii de lupte greco-romane din Mădăras. Nu se va putea bucura de ea, dar urmașii săi promit să-i ducă munca mai departe.
Miercuri, 28 aprilie, la Mădăras a avut loc un dublu eveniment, venit să-i cinstească memoria marelui antrenor sătmărean. Sportivi, oficialități, prieteni și oameni de sport și-au dat întâlnire la sala de sport care de ieri poartă numele lui Tudor Barbul. Au luat cuvântul primarul Ardudului, Ovidiu Duma, Dan Viorel – fost director la CS Satu Mare, Marcel Tarța – director CS Satu Mare. Despre viața lui Tudor Barbul a făcut frumoasă prezentare consilierul Daniel Dod.
Cu lacrimi în ochi, primarul Ovidiu Duma a vorbit mai bine de 10 minute despre Tudor Barbul, căruia i-a apreciat întreaga activitate. Edilul din Ardud și-a exprimat și mâhnirea față de sprijinul foarte mic pe care Tudor Barbul l-a avut, de-a lungul vieții, din partea autorităților municipiului Satu Mare, ori județene. Post-mortem, Tudor Barbul a fost declarat cetățean de onoare al orașului Ardud. Titlul i-a fost înmânat lui Andrei Barbul, fiul marelui antrenor sătmărean.
“Această inițiativă pune pe harta Ardudului o denumire a unui om cu O mare, a unui meseriaș cu M mare, autodidact, cu o voință de luptă incredibilă”, a declarat Dan Viorel.
Comunitatea din Ardud, prin viața și activitatea lui Tudor Barbul a fost îmbogățită. A fost o personalitate marcantă în domeniul luptelor, recunoscut în țară și în străinătate. Era un mentor spiritual al numeroaselor manifestări naționale și internaționale, mentor pentru numeroși sportivi pe care i-a format. Tudor Barbul s-a născut pe 29 aprilie 1961 în localitatea Terebești, unde și-a făcut studiile primare. A urmat liceul la Unio Satu Mare și Școala de antrenori din București. Ca și sportiv a acceptat riscurile acestui sport, iar la început a activat la CS Unio Satu Mare, ulterior la CS Satu Mare și la cluburi prestigioase din țară. A avut performanțe notabile, ajungând într-o perioadă relativ scurtă vicecampion național. A obținut numeroase medalii naționale și internaționale, fiind coleg de generație cu foști mari campioni olimpici și mondiali ai României, printre care Ștefan Rusu și Ștefan Negrișan. Luptele pentru Tudor Barbul au fost o stare de spirit. După un îndelungat palmares sportiv în țară și străinătate, Tudor a ales să se dedice antrenoratului. În 1993 a ajuns la Clubul Sportiv Satu Mare, contribuind de atunci la promovarea din generație în generație a unui număr semnificativ de sportivi, mulți fiind medaliați la cele mai importante competiții, balcanice și europene. În toate aspectele în care și-a desfășurat activitatea a fost un sportiv, antrenor iubit de colegi și elevi.
În altă ordine de idei, sala de lupte “Tudor Barbul”, unde se antrenează sportivii de la CS Satu Mare – Cetate Ardud, va intra într-un amplu proces de modernizare, probabil de anul viitor. Dar vom reveni cu detalii.
1 comentariu
Păcat ca onor primăria a descoperit valoarea lui Tudor Barbu doar post mortem. Înainte nu se înțelegeau defel. Dar ce nu face omul pentru un pic de capital electoral…