Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

O PREMIERĂ ISTORICĂ PENTRU ȚARA NOASTRĂ

Salariul mediu net din România depășește 1.000 de euro

Salariul mediu net din România Depășește 1.000 de Euro
Cele mai mari salarii medii nete au fost înregistrate în industria tutunului, cu 13.250 lei, în timp ce cele mai mici au fost în sectorul fabricării articolelor de îmbrăcăminte, cu 2.779 lei.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Acasa
Asculta acest articol

 

 

Ministrul Investițiilor, Adrian Câciu, a anunțat recent ultimele date de la Institutul Național de Statistică (INS) privind salariul mediu net din România. Potrivit acestuia, previziunile de la începutul anului s-au confirmat.

 

 

Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Adrian Câciu, a declarat miercuri că salariul mediu net din România a depășit pragul de 1.000 de euro, ajungând la 1.043 de euro în valoare nominală, conform datelor publicate de INS. Aceasta confirmă previziunile făcute de ministru la începutul anului, privind normalizarea unui salariu mediu net de peste 1.000 de euro în 2024.

 

 

Într-o postare pe Facebook, Adrian Câciu a subliniat importanța ridicării nivelului median al salariilor pentru a se apropia cât mai mult de media generală pe țară. „Toată lumea a înțeles că, dacă dorim dezvoltare, avem nevoie de forță de muncă bine calificată și bine plătită!”, a adăugat ministrul.

 

 

INS a raportat că, în luna martie 2024, salariul mediu net a fost de 5.185 lei (aproximativ 1.043 de euro), în creștere cu 309 lei (6,3%) față de luna februarie 2024.

 

 

Unde s-au înregistrat cele mai mari salarii medii?

Cele mai mari salarii medii nete au fost înregistrate în industria tutunului, cu 13.250 lei, în timp ce cele mai mici au fost în sectorul fabricării articolelor de îmbrăcăminte, cu 2.779 lei.

 

Câștigul salarial mediu brut pentru luna martie 2024 a fost de 8.502 lei, cu 512 lei (6,4%) mai mare decât în februarie 2024. Comparativ cu martie 2023, câștigul salarial mediu net a crescut cu 13,9%.

 

Indicele câștigului salarial real a fost de 106,8% în martie 2024 față de aceeași lună a anului precedent și de 105,9% comparativ cu februarie 2024. Față de octombrie 1990, indicele câștigului salarial real a atins 252,6%, marcând o creștere de 14 puncte procentuale față de februarie 2024.

 

INS subliniază că fluctuațiile anuale ale câștigurilor salariale sunt influențate de acordarea premiilor anuale și a primelor de sărbători, care pot varia semnificativ în lunile utilizate ca bază de comparație (decembrie, martie/aprilie). Aceste fluctuații tind să se estompeze la nivelul întregului an, iar evoluția câștigului salarial real depinde atât de aceste fluctuații, cât și de rata inflației.

 

Conform INS, în luna martie 2024, în majoritatea activităților din sectorul economic, nivelul câștigului salarial mediu net a crescut ca urmare a acordării de prime ocazionale (prime trimestriale, anuale, al 13-lea salariu, pentru performanțe deosebite ori pentru sărbătorile de Paște), drepturi în natură și ajutoare bănești, sume din profitul net și din alte fonduri (inclusiv bilete de valoare).

 

De asemenea, creșterile câștigului salarial mediu net s-au datorat realizărilor de producție ori încasărilor mai mari (funcție de contracte/proiecte).

 

CITEȘTE ȘICum s-ar putea stabili salariul minim în România?

Ciornă automată

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with

IFPLUSACȚIUNE DE COLECTARE

Asociația Copacul Vieții a adunat 27 de tone de deșeuri electrice

Aproximativ 27 de tone de deșeuri electrice și electronice au fost colectate în municipiul Satu Mare, în numai 4 luni, cu concursul a cel puțin 50 de voluntari ai asociației Ecologice și Umanitare "Copacul Vieții".

This content is for IZ Digital+Print, IZ Duminica si IZ Plus 1 An, IZ PLUS 3 LUNI, IZ PLUS ANUAL, IZ Plus Lunar, IZ Plus si Ziarul Digital 1 An, IZ+ <35, IZ+ si IZ PDF 1 An, IZ+ si IZ PDF 3 luni, IZ+ si IZ PDF Lunar, IZ+ si PDF <35 1 Luna, IZ+ si Tiparit si PDF 1 An, IZ+ si Tiparit si PDF 3 Luni, and IZ+ si Tiparit si PDF Lunar members only.
Log In Join Now