Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

MUZEUL JUDEȚEAN SATU MARE

Sălile Secției de Artă au fost arhipline în Noaptea Muzeelor

Sălile Secției de Artă au fost arhipline în Noaptea Muzeelor
Evenimentul cultural mult așteptat de toți iubitorii de artă din municipiul Satu Mare, și nu numai, s-a desfășurat la Secția de Artă a Muzeului Județean Satu Mare cu sălile pline. Ediția din acest an a Noptii europene a muzeelor a fost una reușită, nu doar prin prisma numărului mare de artiști expozanți, ci și prin faptul că s-au pregătit ateliere interactive pentru copii, fiind acoperite toate grupele de vârstă.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Deschiderea oficială a avut loc la ora 18:00, la Secția de Artă a Muzeului Județean Satu Mare, prin spectacolul “Arta în ritmul muzicii”, pregătit de Stela Danciu și Andrei Dula.

Muzeografii au pregătit, pentru cei interesați, o prezentare despre arta restaurării, de la ora 19:00, iar de la 19:30, instrumentiștii Filarmonicii au pus în scenă opere cunoscute, într-o manieră de excepție.

 

Din programul pregătit pentru sătmăreni au mai făcut parte și spectacolele de lumini atât de apreciate de trecători. De data aceasta, sătmărenii admirat proiecții cu Sătmarul de altădată pe clădirea Muzeului de Artă, dar și a Centrului Cultural “George Mihail Zamfirescu”, între orele 21:00 și 24:00.

 

De la 21:30, programul a fost întreținut de elevi ai Liceului de Artă “Aurel Popp”, respectiv ai Școlii de Arte, dar și de către membrii Asociației Culturale Inedit 87 Nord.
Gazda evenimentului a fost dr. Daniela Bălu, care a moderat deschiderea oficială.

 

Astăzi avem două sărbători într-o singură zi. Este vorba despre Ziua Internațională a Muzeelor și Noaptea Europeană a Muzeelor. Am deosebita onoare și plăcere de a saluta pe domnul președinte al Consiliului Județean Satu Mare, domnul Pataki Csaba, domnul director al Direcției Județene pentru Cultură Satu Mare, Zamfir Danciu și desigur, pe colegul nostru, domnul manager, Liviu Marta.

 

 

Ne dorim ca această seară să o dedicăm comunității sătmărene și tuturor celor ce iubesc patrimoniul cultural și muzeele noastre.Din anul 1977, În întreaga lume se sărbătorește Ziua Internațională a Muzeelor. Dacă bine am calculat, au trecut de atunci 47 de ani. Acestui eveniment internațional i s-a mai adăugat, în urmă cu 20 de ani un alt eveniment de amploare, numit Noaptea Europeană a Muzeelor.

 

 

România participă de la prima ediție la toate aceste sărbători de nivel internațional, iar noi, Muzeul Județean Satu Mare, ne deschidem porțile în fiecare noapte, de 20 de ani.“, a declarat dr. Daniela Bălu, director al Muzeului Județean Satu Mare.

 

Și managerul Liviu Marta a dorit să-și exprime recunoștința față de colegii care s-au implicat în organizarea evenimentelor de la toate secțiile instituției de cultură.

 

“Se zice că un tabiet intelectual lamentabil este să faci cultură și să nu o împărtășești. Cred că la asta s-au gândit colegii mei pentru Noaptea Europeană a Muzeelor, pentru că de fiecare dată avem parte de un public foarte călduros.

 

 

Mai ales sunt foarte mulți copii. Iar in ce privește sediul principal, acesta va fi deschis chiar de ziua celor mici, unde vor putea vedea și auzi o mie și una de povești despre județul Satu Mare, despre orașul Satu Mare, foarte multe istorisiri mai vechi, dar care vor fi spuse cu totul și cu totul altfel. Prin tehnici actuale, adaptate la zilele noastre. Intrarea pentru copii va fi gratuită, toată ziua”, a declarat managerul Liviu Marta.

 

 

După discursurile președintelui CJ Pataki Csaba și al directorului Direcției Județene de Cultură, Zamfir Danciu, sătmărenii au putut vizita toate expozițiile, admirând lucrările de artă ajunse la Satu Mare din toate colțurile țării, dar nu numai.

 

În unele instituții din țară, Noaptea Europeană a Muzeelor a fost marcată prin proteste, pentru ca muzeografii să primească drepturile  salariale care li se cuvin. Dr. Daniela Bălu a anunțat faptul că muzeografii sătmăreni au protestat, alături de colegii din țară, prin afișarea unei banderole albe la braț, în timpul derulării evenimentelor de sâmbătă seară.

 

Citește și:

 

Noaptea Muzeelor – ediţie ”de criză” la Muzeul Judeţean de Istorie şi Artă din Zalău

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns