Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Salvarea oierilor: lâna de oaie va fi folosită pentru izolarea clădirilor în loc de polistiren

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

cioban-turma-oiDupă ce în luna iunie Guvernul a adoptat un act normativ privind încurajarea utilizării inclusiv în construcţii a unor materiale ecologice precum lâna, deşeurile de cânepă, piatra bazaltică ş.a., o serie de fermieri sătmăreni îşi pun mari speranţe în posibilitatea valorificării unor asemenea materiale care, neutilizate, contribuie în mod evident la poluarea mediului.

Ba mai mult, folosirea lânii în finisaje exterioare şi interioare la blocuri şi alte construcţii ar limita expansiunea materialelor sintetice, s-ar putea evita apariţia unor incendii mai ales la blocurile anvelopate cu polistiren expandat ş.a. Iniţiativa guvernului Ministerul Mediului a lansat, zilele trecute, în consultare publică, programele ”Casa Verde” şi ”Casa Verde Plus”, dedicate celor care doresc finanţare pentru dotarea caselor cu sisteme de producere a energiei nepoluante şi izolarea lor cu materiale ecologice. Sunt alocate fonduri pentru construcţia de acoperişuri verzi, din cânepă şi lână, sau pentru panouri solare. În total, este vorba despre 138 de milioane de lei, bani pentru persoane fizice, instituţii publice şi biserici. Proiectul va fi lansat, oficial, în mai puţin de o lună. Banii vor ajunge pentru 10.000 de beneficiari, estimează autorităţile.

 

Românii care vor să îşi construiască o casă în regim eco pot obţine de la stat un ajutor de până la 40.000 de lei, dacă aleg să îşi izoleze termic pereţii cu materiale ecologice precum lână, cânepă sau piatră bazaltică. Crescătorii de oi speră în valorificarea lânii Această iniţiativă guvernamentală este considerată de o serie de sătmăreni ca fiind salutară, mai ales pentru că se intervine organizat în protejarea mediului. Cei mai interesaţi în implementarea şi funcţionarea acestor programe sunt mai ales crescătorii de oi, cei care au probleme cu valorificarea lânii. De la distrugerea în bună parte a industriei textile poate zeci de mii de tone de lână nu-şi găsesc utilizarea. Nu de puţine ori se găseşte lâna aruncată în gropi, şanţuri sau locuri mai puţin circulate. Demersul constituie o încălcare a normelor de protecţie a mediului.

 

Vă prezentăm în cele ce urmează câteva opinii ale crescătorilor de oi de la noi din judeţ şi a unui cultivator de cânepă.

 

Dumitru Sas este oier, şef de stână în Huta Certeze. Acesta ne-a spus că implementarea unui program de folosire a lânii în finisarea locuinţelor şi/sau a construcţiilor cu orice destinaţie este benefică atât pentru utilizatori, cât şi pentru oierii care ar putea scăpa de acest lest, care nici măcar nu poate fi depozitat, fiind un produs de volum. Interlocutorul nostru consideră că lâna ar putea deveni un înlocuitor al vatei minerale şi probabil ar avea şi un preţ de vânzare mai mic ca produs finit menţionat. Pentru ca fermierul să poată vorbi despre un profit minim din vânzarea lânii, aceasta ar trebui să se achiziţioneze la 2-3 lei kilogramul, în condiţiile în care tunsul unei oi este situat între 3 şi 4 lei.

 

Liviu Boldan, oier din zona Carei, a subliniat faptul că lâna este un deosebit de bun izolant termic, fonic şi chiar hidro. Prin achiziţionarea ei de către firme specializate în realizarea unor materiale utilizabile în construcţii ar menaja mediul. Asta mai ales pentru faptul că lâna nu putrezeşte, iar de ars arde deosebit de greu, eventual cu adaos de motorină sau ulei ars, alţi poluanţi ai mediului.

 

Un răspuns surprinzător ne-a dat Ioan Păcurar, fermier şi medic veterinar în comuna Acâş. Acesta, pe un ton ironic, a spus că ar fi câştigaţi oierii dacă li s-ar pune la dispoziţie o groapă imensă în care să pună lâna. Poate în acest fel s-ar putea stoca pentru anii următori, pentru perioada în care chiar s-ar găsi o utilizare acestui produs aducător de venituri în sector în urmă cu mai bine de 25 de ani.

 

O opinie similară a formulat şi Nicolae Maniţiu, preşedintele Asociaţiei OvimNord. Punerea în practică a unei măsuri menite a colecta şi apoi utiliza lâna ar fi de folos tuturor. Sunt atât de multe materiale plastice folosite în construcţii care se dovedesc nesănătoase şi ar putea fi înlocuite mai ales la finisaje prin folosirea unui material ecologic precum lâna. Interlocutorul nostru a atras atenţia şi asupra faptului că în prezent se fac izolaţii termice folosind polistirenul expandat, un material combustibil uşor, dar deosebit de periculos în cazul incendiilor. Mai ales acolo unde sunt aglomerări de blocuri, aceste izolaţii din polistiren pot reprezenta un real pericol, în vreme ce lâna nu. Aşa cum se ştie, lâna arde deosebit de greu fără a se folosi un combustibil ca adaos.

 

Rodica Maxi, preşedinta Asociaţiei Cultivatorilor de Cânepă, are convingerea că punerea în aplicare a unei asemenea iniţiative legislative este demnă de luat în seamă. Pe măsură ce o să crească şi la nivel de judeţ, dar şi în ţară, suprafeţele cultivate cu cânepă, sectorul o să dispună de puzderii şi câlţi care se vor putea dirija spre domeniul construcţiilor. Utilizarea materialelor ecologice în construcţia caselor prezintă avantaje deosebite. Iarna, dar şi vara, materialele ecologice folosite au avantaje comparativ cu celelalte materiale. Vara în case este răcoare, iar iarna nu se resimte atât de mult frigul. Pereţii eco sunt deosebit de buni izolanţi termici şi fonici.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns