Image 1
Image 2

CAUZELE MORȚII INFANTILE

Salvați Copiii asupra mortalității infantile ridicate din țara noastră

Organizația Salvați Copiii România trage un semnal de alarmă cu privire la situația critică a mortalității infantile în țară, subliniind necesitatea urgentă a dotării maternităților din întreaga țară cu aparatură medicală de importanță vitală.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Patru din cinci decese la copiii sub 5 ani s-au înregistrat la nou-născuți (sub un an), informează Organizația avertizând că dotarea maternităților este vitală. Una din 10 nașteri și unul din 10 avorturi s-au înregistrat la grupa de vârstă 12-19 ani. Doar 47% din localități au suficienți medici de familie și 328 de comune nu au medic de familie.
Dintre cele 1.253 de decese înregistrate la copiii sub 5 ani în anul 2022, majoritatea sunt la copiii sub un an – 1.014. Principalele cauze au fost malformațiile congenitale și bolile aparatului respirator.
Patru din cinci decese înregistrate la copiii sub 5 ani au avut loc la nou-născuți. Malformațiile congenitale și bolile aparatului respirator sunt printre principalele cauze.
În anul 2022, din totalul de 1.253 de decese înregistrate la copiii sub 5 ani, 1.014 au fost la copiii sub un an.

 

Cauzele mortalității infantile

 

Din păcate, aproape o treime dintre aceste decese survin din cauze care pot fi atribuite perioadei perinatale, iar situația este alarmantă în special în mediul rural, unde accesul la servicii medicale este îngreunat și dotarea cu aparatură medicală este precară.
”Aproape 34,7% dintre copiii care au decedat în primul an de viață au avut ca principală cauză de deces afecțiuni a căror origine se situează în perioada perinatală, 25,5% au decedat în urma malformațiilor congenitale, deformațiilor și anomaliilor cromozomiale și 23,3% ca urmare a unor boli ale aparatului respirator”, se arată într-un comunicat de presă al Oranizației Salvați Copiii.
Potrivit sursei citate, jumătate dintre mamele minore nu au fost în timpul sarcinii la niciun control ginecologic.
”Cu toate că România înregistrează un număr mare de mame minore, jumătate dintre gravidele minore din mediile rurale defavorizate din România nu au fost în timpul sarcinii la niciun control ginecologic și nu au făcut ecografiile recomandate. În mediul rural, rata mortalității infantile este mult peste cea din mediul urban – 6,5 față de 4,2 la mia de copii născuți vii (INS 2021) – cauzele majore fiind accesul îngreunat la servicii medicale și slaba dotare cu aparatură medicală a cabinetelor medicale”, arată datele Salvați Copiii România.

 

Președinte executiv al Salvați Copiii România, Gabriela Alexandrescu a vorbit despre importanța prevenției< „Disparitățile sociale ale României creează situații dramatice, în care nou-născuții vin pe lume cu un grad sever de prematuritate, pentru că gravidele nu au avut acces la educație medicală și la servicii medicale, în timpul sarcinii. De aceea noi lucrăm în comunități, unde derulăm programe care să se adreseze atât vulnerabilităților sociale, cât și accesului la controale medicale în timpul sarcinii”.
În acest context, Salvați Copiii România a demarat un program de extindere a eforturilor sale pentru combaterea mortalității infantile, concentrându-se pe două direcții< se va acorda o atenție deosebită asigurării accesului la servicii medicale în timpul sarcinii, în special pentru gravidele din comunități vulnerabile și pentru gravidele minore< se vor intensifica eforturile de dotare urgentă, cu aparatură medicală de importanță vitală, a maternităților și secțiilor de neonatologie și Terapie Intensivă neonatală.

 

Datele statistice evidențiază o serie de probleme structurale în sistemul de sănătate din România, inclusiv o distribuție inegală a unităților medicale și a medicilor între zonele rurale și cele urbane, precum și o scădere constantă a numărului de medici de familie în mediul rural.
Doar 47% din localități au suficienți medici de familie, iar 328 de comune nu dispun de niciun medic de familie.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with