Image 1
Image 2

PERICOLE INVIZIBILE ÎN LOCUINȚĂ

Sănătatea în pericol, chiar la tine acasă: adevărul despre praful de casă și acarieni

Sănătatea în pericol, chiar la tine acasă: adevărul despre praful  de casă și acarieni
Praful de casă este un amestec de particule minuscule provenite din surse variate: fulgi de piele umană, fire de păr, fibre textile, polen, cenușă sau chiar murdărie adusă de afară. Ceea ce vedem în lumină este doar o parte din el. Restul se așază pe rafturi, covoare și saltele, fiind un teren fertil pentru organisme invizibile cu ochiul liber: acarienii.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Acești mici artropode trăiesc în praful de casă și se hrănesc cu celulele moarte ale pielii. Nu sunt periculoși în sine, dar unii oameni sunt alergici la excrementele lor. Strănuturi frecvente, ochi iritați, nas înfundat? S-ar putea să fie o reacție alergică la acarieni.

 

Praful fin – invizibil, dar periculos

 

Spre deosebire de praful vizibil din locuințe, praful fin (particulele în suspensie din aer) este invizibil și cu atât mai periculos. Provine din gazele de eșapament, fabrici, centrale termice învechite sau chiar din erupții vulcanice. Aceste particule pot pătrunde adânc în plămâni, contribuind la apariția bolilor respiratorii precum astmul sau bronșita cronică. Orașele aglomerate, cu trafic intens și industrie activă, au cele mai ridicate niveluri de praf fin. Soluția? Reducerea poluării prin folosirea transportului public, modernizarea instalațiilor de încălzire și plantarea copacilor care filtrează aerul.

 

Putem trăi fără praf?

 

Deși enervant și uneori periculos, praful are și un rol esențial în echilibrul naturii. Fără particule de praf în atmosferă, norii nu s-ar forma la fel de ușor. Picăturile de apă rezultate din evaporare au nevoie de aceste particule pentru a se aduna și a cădea înapoi pe Pământ sub formă de ploaie sau zăpadă.

 

Praful natural contribuie, de asemenea, la reglarea temperaturii planetei. Anumite particule reflectă razele solare, ajutând la prevenirea supraîncălzirii. Iar polenul, componentă importantă a prafului atmosferic, este vital pentru reproducerea plantelor și pentru hranirea insectelor polenizatoare.

 

Din praf am venit…

 

Poate cea mai fascinantă parte a poveștii este aceea că tot ceea ce ne înconjoară – plante, animale, oceane, munți și oameni – provine din praf stelar. Elementele esențiale vieții, precum carbonul sau oxigenul, s-au format în stele care au explodat cu miliarde de ani în urmă, răspândindu-se în Univers. Așadar, deși îl ștergem, îl aspirăm și îl ignorăm cât putem, praful nu este doar un „inamic al curățeniei”. Este un martor tăcut al trecutului cosmic, un mesager al naturii și, uneori, un avertisment pentru sănătatea noastră.

 

Praful nu este doar o problemă de igienă, ci o prezență complexă în viața noastră. Fie că provoacă strănuturi, formează nori sau reflectă lumina soarelui, el ne însoțește mereu – invizibil, dar indispensabil.

magazin online de aer conditionat si sisteme de climatizare
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*