Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Săptămână decisivă pentru alegerile din Germania, cu impact pentru alegerile din România

EDITORIAL-DUMITRU-PACURARU
Dacă primul ministru Ciolacu se distrează postând pe Tik Tok cum a salvat el o pisică urcată pe un zid înalt de trei metri explicând că pisicile pot urca foarte sus, dar nu se știu da jos, iată că politicienilor germani nu le arde de glume.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

În timpul conferinței de pace de la Munchen pe strada în care avea loc evenimentul o mașină condusă de un afgan a intrat într-un grup de protestanți a rănit vreo 28, iar o mamă și fetița ei au murit la spital.

Duminica viitoare au loc alegeri generale în Germania. Formațiunea de extremă dreaptă AfD,  aflată pe locul doi  în sondaje, părea susținută doar de Elon Musk, dar iată că și vicepreședintele SUA Vance s-a întâlnit cu conducerea acestui partid, nu cu cancelarul.

Devine clar că AfD este susținut de  președintele Trump.
SUA și Germania nu pot ascunde relațiile tensionate dintre ele la cel mai înalt nivel.

Politica față de migrație dă greș în Germania. În urmă cu două săptămâni un migrant afgan a atacat cu un cuțit doi copii. Acum un alt afagan, nemulțumit că nu primește azil, a omorât o mamă și un copil aflați în grupul de protestatari de la Munchen.

Concluzia este că partidele de la conducerea Germaniei nu sunt capabile să facă ordine în țară și să asigure securitatea cetățenilor. Acest lucru deschide calea AfD și a altor forțe extremiste la alegerile de duminică.

Partidelor tradiționale, CDU și SPD, care guvernează împreună de multă vreme, li se cere prea mult să rezolve controversata problemă a migrației. Recent AfD a arătat care este calea de ieșire din criză depunând un proiect de lege în parlament, proiect la care s-a raliat CDU, dar s-au opus social democrații și liberali. De aici s-a tras concluzia că Friedrich Merz, candidatul CDU la funcția de cancelar, ar putea fi susținut de extremiștii de la AfD.

Ne apropiem astfel de situația din România. Se speculează fie că  fie PSD, fie PNL, unul dintre ele, plus USR,  va colabora cu AUR pentru realizarea  unei noi majorități parlamentare. Acuzațiile reciproce au un miez de adevăr. Poate că Victor Ponta are sarcina de la Marcel Ciolacu să se dea drept suveranist și să pună mâna pe AUR, mai precis pe susținătorii lui Călin Georgescu și a lui George Simion.

Fără îndoială, rezultatele alegerilor de duminică din Germania vor influența alegerile prezidențiale din România. Fără să  existe o criză a migranților, România are alte probleme care creează o stare de tensiune politică maximă. Președintele interimar Ilie Bolojan este atacat din toate părțile, foarte puternic din zona lui Victor Ponta, dar și din zona susținătorilor lui Georgescu.

Principala acuzație adusă lui Bolojan este că își dorește să candideze în locul lui Crin Antonescu. Prin această manipulare se urmărește ruperea alianței PSD, PNL, UDMR la alegerile din 4 mai. Lucru care ar putea conduce la intrarea în turul doi a unor candidați suveraniști, eventual Georgescu și Ponta.

PNL nu are instrumente să lupte împotriva manipulării. Liberalii nu au puterea să-l apere pe președintele interimar, dar  nici pe Crin Antonescu. Relațiile PNL cu mass media s-au  deteriorat  foarte mult în timpul  lui Nicolae Ciucă. Fostul lider al PNL nu avea capacitatea să controleze partidul. Era o simplă jucărie manevrată de grupurile din fostul PDL. Astfel Ilie Bolojan a moștenit un partid bolnav, dar și o instituție prezidențială puternic fragilizată de prestația proastă a președintelui Iohannis.

Atacat din toate părțile, fără o rezervă puternică de cadre din propriul partid, atacat subtil de PSD, practic, în cele trei luni de interimat Ilie Bolojan simte  din plin singurătatea și neputința puterii. Mai bine nu stau lucrurile nici în PSD. Marcel Ciolacu nu are autoritatea foștilor lideri, Năstase, Geoană, Liviu Dragnea sau chiar Victor Ponta. La prezidențiale s-a situat mult sub scorul partidului, dovadă că celebra armată de pesediști, în frunte cu primarii nu-l mai ascultă. Într-un fel, Marcel Ciolacu este acum în situația în care a fost Nicolae Ciucă.

După alegerile din luna mai, chiar dacă liderul său nu este candidat prezidențial, este posibil să aibă loc și la PSD schimbări la vârful partidului. Până atunci să vedem cum se va desfășura moțiunea de cenzură inițiată de AUR, SOS România și partidul POT. Se va ralia și USR?  În aceste vremuri tulburi, când toată lumea luptă cu toată lumea, este distractiv și relativ ușor să dai jos de pe un zid o pisică, dar este mult mai greu să-ți păstrezi poziția politică.

Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Sigla Informatia Zilei

Un meci doar aparent egal

Asculta acest articol După turul de forță al premierului pe la sediile partidelor parlamentare s-a ajuns de unde s-a plecat.

Editorial Informatia Zilei

Crin Antonescu sau Victor Ponta? Aceasta este întrebarea

Sâmbătă, la miezul nopții, ușile Biroului Electoral Central se închid. Se termină înscrierile în cursa electorală. Dosarele au fost verificate, s-au găsit unele nereguli, mai cu seamă la cel mai adulat și contestat dintre candidați. După cum s-a văzut, toate știrile au condus spre același Călin Georgescu. Meritul lui este că a reușit să arunce o pietricică în apa tulbure a Dâmboviței și o țară întreagă s-a întrebat cine se va arunca după ea să o caute. Vom vedea.